Werken na AOW-leeftijd? Bescherming valt weg!
maandag, 09 maart 2015
Werken na AOW-leeftijd? Bescherming valt weg! In de week van 9 maart behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel over werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. De Unie KBO onderschrijft de doelstelling van het kabinet om belemmeringen weg te nemen voor het werken na de AOW-gerechtigde leeftijd.
Het voorstel leidt echter tot een grote verslechtering van de arbeidsrechtelijke bescherming van de AOW-gerechtigden! We waarschuwen de Kamer.
Werken na het bereiken van de AOW-leeftijd is niet altijd een vrije keuze voor ouderen, maar financi*le noodzaak. De Raad van State is dat men ons eens. Met name geldt dit voor AOW-gerechtigden met een onvolledige AOW die niet in aanmerking komen voor aanvullende bijstand (AIO) omdat ze een
klein vermogen hebben. Vooral voor deze groep ouderen is het belangrijk dat zij meer zekerheden krijgen dan nu wordt voorgesteld in het wetsvoorstel.
Ontslag, ziekte en reorganisatie
In onze brief aan de Tweede Kamer gaan we nader in op drie onderdelen van het wetsvoorstel: verplicht ontslag bij het bereiken van de AOW-leeftijd, doorbetaling van loon bij ziekte en ontslag bij reorganisaties.
Dit zijn onze standpunten:
* De Unie KBO vindt het jammer dat er geen einde komt aan het verplichte ontslag.
* De Unie KBO pleit voor een loonbetalingsverplichting van een jaar bij ziekte voor AOW-gerechtigden.
* De Unie KBO vindt dat bij reorganisaties AOW-gerechtigden hetzelfde behandeld moeten worden als andere werknemers.
> Lees hier de brief die op 5 maart 2015 naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De Unie KBO vertrouwt erop dat de Kamer onze opmerkingen meeneemt bij de behandeling van het wetsvoorstel in de week van 9 maart.
Bookmark and Share