Recreatieparken Regio Twente sociaal maatschappelijk betrokken

Twentse Courant Tubantia belicht de sociaal maatschappelijke betrokkenheid van de recreatieparken Regio Twente. In onderstaand artikel vertellen parkmanager Rene Nollen en Andre Trip van Grootgroener hier meer over.

Organisaties stijgen op `prestatieladder' sociaal ondernemen als zij meehelpen werklozen aan de slag te krijgen.

Ze doen niet mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten en worden er geen cent beter van, maar willen alleen graag hun `sociale gezicht' laten zien. Parkmanager Rene Nollen van Regio Twente op recreatieplas het Lageveld in Wierden en Andre Trip van Grootgroener, `aannemersbedrijf in het groen', zijn een voorbeeld voor ondernemers en gemeentebesturen.

Zij hebben nu, sinds de invoering van de Participatiewet, enkele maanden ervaring met twee langdurig werklozen en zijn daar heel positief over. "De houtwallen op het Lageveld laten we nu snoeien", vertelt Nollen, nadat langdurig werklozen eerder aan de slag zijn geweest langs het fietspad tussen Rijssen en Holten. "De takken zouden anders direct de versnipperaar in gaan. Nu kunnen we met hulp van extra krachten houtwallen herstellen waar fazanten, hazen, konijnen en nog veel meer dieren kunnen leven. Dit is werk dat we misschien pas over drie, vier jaar zouden laten doen." Een voormalig ICT'er en een tegelzetter doen de klus. Ze voelen zich prima op hun plek en krijgen wellicht een vaste baan.

Een samenwerking tussen de Sociale werkplaats Soweco, het UWV en de gemeente Almelo maakt het via de nieuwe wet mogelijk dat langdurig werklozen helpen de kwaliteit van het platteland te verbeteren met uitzicht op terugkeer in het werkproces voor een aantal van hen. Trip maakte van dichtbij mee hoe iemand verandert als hij weer in het arbeidsproces terechtkomt. "Mijn vader kreeg een dwarslaesie en kon maar niet wennen aan de rolstoel. Sinds hij met een soort lift op een trekker werd gehesen en daar weer mee kon rijden, kwam hij 's morgens op tijd het bed uit, was 's avonds weer lekker moe na een dag werken en voelde zich er weer helemaal bij horen. Het is zo mooi om te zien hoe iemand uit een dal klimt."

Voorwaarde is volgens het duo wel dat een langdurig werkloze passend werk krijgt en een buddy, iemand waarop hij onmiddellijk kan terugvallen met vragen. "Een soort coach, iemand waarvan hij veel kan leren", zegt Nollen. "Dat vraagt bezieling", zegt Trip. "En dat kost extra tijd en energie, want ze mogen niet met de motorzaag werken of op de bermmaaier, maar je haalt wel iemand van de straat. Misschien leren ze door en halen diploma's." Nollen vindt het belangrijk dat zijn werkgever, Regio Twente, het voortouw neemt in deze streek. "We hebben een aanjaagfunctie voor werkgevers om ook langdurig werklozen aan de slag te helpen." De regio beheert 400 kilometer fietspaden en het arboretum in Losser en drie recreatieplassen.

Mensen met een verstandelijke beperking zijn ook al ingezet op Het Hulsbeek bij Oldenzaal. "Daar zijn ze lekker aan het werk in plaats van dat zij op de dagopvang worden beziggehouden. Dit is een win-winsituatie. Ze horen er weer bij en werk dat anders blijft liggen gebeurt alsnog", zegt Nollen, die suggereert dat via een nieuw project bijvoorbeeld op sommige plaatsen het zwerfvuil wordt opgeruimd. "Vroeger had je de zogeheten melkertbanen", zegt Trip. "Dan kreeg iemand een tijdelijk contract en mocht daarna vaak weer opstappen. Nu hebben mensen echt zicht op een vaste baan."

door Marcel Tettero Twentse Courant Tubantia, editie Wierden

sociaalbetrokkenparken

Parkmanager Rene Nollen van de Regio Twente op recreatieplas Het Lageveld in Wierden en Andre Trip van Grootgroener zijn blij met de extra handen, zodat de kwaliteit van de natuur verbetert en mensen uitzicht krijgen op vast werk.