Voor cultuur zouden geen landsgrenzen mogen bestaan

Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers voerden discussie over cultuur

Quelle:

Elvira Meisel-Kemper

GRONAU/ENSCHEDE/HENGELO, 5 maart 2015 - Ongeveer 90 Nederlandse en Duitse cultuurmakers kwamen deze week ter gelegenheid van het symposium "Grensoverschrijdende toekomstvisie cultuur 2015-2020" bijeen in Hengelo. Tijdens deze bijeenkomst werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek met dezelfde naam, dat is uitgevoerd in opdracht van de EUREGIO, de Bezirksregierung Muenster, de Landkreis Osnabrueck, de Emslaendische Landschaft e.V. en de provincies Gelderland en Overijssel.

Uit het euregionale onderzoek "Grensoverschrijdende toekomstvisie cultuur 2015-2020" is als resultaat naar voren gekomen dat de strategieen en uitgangspunten van het Nederlandse en Duitse cultuurbeleid duidelijk van elkaar verschillen. Aan Duitse zijde houdt men vast aan de beproefde methode van cultuursubsidies terwijl in Nederland de financiele steunverlening aan culturele activiteiten zich in een proces van herorientatie bevindt. Maar er zijn ook programmatische overeenkomsten zoals de zorg voor het regionale culturele erfgoed. Mogelijke onderwerpen voor toekomstige Nederlands-Duitse cultuurprojecten zijn: grens, identiteit, taal, tradities, culturele eigenheden, toerisme, gemeentelijke partnerschappen en inclusie, demografische veranderingen en historische thema's. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op interviews met en schriftelijke reacties van 46 Duitse en Nederlandse cultuurfunctionarissen van culturele instellingen en ambtelijke organisaties en van politieke vertegenwoordigers.

Behoefte aan grensoverschrijdende uitwisseling is groot Uit de drie discussierondes tijdens het symposium bleek dat de behoefte aan en de interesse in grensoverschrijdende uitwisseling van kennis en ervaringen groot zijn. Een platform voor cultuurmakers in het EUREGIO-gebied zou bijvoorbeeld een instrument kunnen zijn om inzicht te krijgen in de manier waarop in het buurland cultuur wordt ondersteund en om continuiteit tot stand te brengen, onder meer om te komen tot structurele samenwerking. De deelnemers waren het er met elkaar ook over eens dat voortgebouwd zou moeten worden op de ervaringen die men bijvoorbeeld heeft opgedaan bij de uitvoering van het INTERREG IV A-project "GrensWerte" of de Nederlands-Duitse sculpturenroute "Kunstwegen". De samenwerking kan bovendien eenvoudiger worden gemaakt door kaderprojecten te ontwikkelen, waarmee de administratieve lasten voor de kunstenaars worden beperkt. "Wij zouden ons goed kunnen voorstellen dat de EUREGIO een- of tweemaal per jaar een bijeenkomst voor cultuurmakers organiseert met het doel de wensen, die aan beide zijden van de grens leven, aan elkaar kenbaar te maken, ideeen te ontwikkelen en deze uit te werken", aldus Dr. Elisabeth Schwenzow, directeur-bestuurder van de EUREGIO. Volgens mevrouw Schwenzow fungeert dit symposium als startschot voor de toekomstige grensoverschrijdende samenwerking.

Zowel het symposium als het onderzoek is in het kader van het INTERREG-programma "Deutschland-Nederland" financieel gesteund met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).