100% groei contactloos betalen - Nederland klaar voor mobiel betalen
MasterCard zet met innovatie in op groei van contactloos betalen via smartphone
Europa kan zich opmaken voor grote veranderingen met komst van mobiele betalingen - waaronder Samsung Pay
Amsterdam, 4 maart 2015 -Het gebruik van NFC-technologie op de betaalpas neemt een enorme vlucht in Europa. Contactloos betalen maakte eind 2014 een 174% groei door in vergelijking met een jaar eerder, en dit met Nederland als snelst groeiende land in contactloze betalingen binnen Europa. MasterCard zet nu extra in om contactloze betalingen via smartphone te bevorderen en dichter bij de consument te brengen. De Host Card Emulation (HCE) -technologie van MasterCard maakt mobiel contactloos betalen door het opslaan van kaartgegevens in de cloud al mogelijk. Daarnaast kondigt het bedrijf tijdens het Mobile World Congress aan samen te werken met Samsung bij de ontwikkeling van het nieuwe Samsung Pay-systeem door hun meest recente beveiligingsproces MDES te leveren.
Once You Tap - You Won't Go Back!
Het Nederlandse publiek maakte in 2014 kennis met contactloos betalen via de Maestro betaalpas dat extra snelheid, veiligheid en meer betaalgemak aan de consument biedt. In Europa stijgt de populariteit inmiddels snel en vooral Oost-Europese landen doen het goed: 1 op 2 betalingen in Tsjechie zijn al contactloos. Consumenten kunnen ook bij 3 miljoen winkeliers wereldwijd contactloos betalen wat neerkomt op een 56% jaar-op-jaar stijging. In Nederland zijn er inmiddels meer dan 8.2 miljoen contactloze devices uitgegeven en in januari 2015 alleen al vonden er 3 miljoen contactloze betalingen plaats. Versus 1,5 miljoen betalingen in december 2014. Daarnaast werd er in Nederland over 2014 in totaal bijna 8,3 miljoen keer contactloos afgerekend en kunnen consumenten bij 1 op de 6 betaalautomaten contactloos betalen. Ze geven ook aan contactloos betalen via NFC te verkiezen boven concurrerende methoden: 75 procent van de gebruikers van NFC zegt tevreden te zijn met de ervaring. MasterCard en Maestro contactloos betalen is ondertussen beschikbaar in 38 landen in Europa en 68 over de hele wereld.
Digitalisering van het betaalverkeer
Nu consumenten steeds meer gebruik maken van de mobiele telefoon voor dagelijkse activiteiten wil MasterCard de consument in staat stellen om nog meer uit de smartphone te halen door ook contactloze betalingen met de smartphone mogelijk te maken. MasterCard's HCE-technologie maakt NFC-betalingen en diensten als loyaliteitsprogramma's mogelijk zonder dat kaartgegevens in de telefoon of op de SIM-kaart worden bewaard. Kaarthouders moeten enkel een applicatie, die gekoppeld is aan een cloud server, downloaden op hun NFC smartphone. Deze server slaat alle gegevens die noodzakelijk zijn om een betaaltransactie uit te voeren veilig op.
Zodoende is de consument niet afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen die de telefoonprovider of telefoonfabrikant aanbieden om contactloos betalen mogelijk te maken. Dit systeem wint snel aan populariteit: binnen een jaar - waarin MasterCard deze technologie aankondigde en software beschikbaar stelde - worden er verscheidene pilots met de HCE-technologie uitgevoerd in 15 landen wereldwijd.
Veiligheid staat voorop, op elke smartphone
Om de betalingen door middel van de HCE-technologie zo veilig mogelijk te laten verlopen biedt het 'MasterCard Digital Enablement Service (MDES)-systeem' nog een extra veiligheidslaag door de betaaldata die zijn opgeslagen in de cloud te versleutelen. Het MDES-systeem zorgt ervoor dat opgeslagen kaart- en betaalgegevens gecodificeerd worden tot bij de betaling zodat een eventuele fraudeur niet bij de betaaldata kan. MasterCard biedt hiermee een van de veiligste betaalsystemen in de wereld dat bovendien op iedere smartphone te gebruiken is.
Samsung Pay: Contactloos gemak met je smartphone op iedere betaalterminal
Op het Mobile World Congress kondigt MasterCard aan dat ook Samsung bij het aanbieden van de betaaldienst Samsung Pay gebruik gaat maken van zijn MDES-technologie. MasterCard legde de basis voor veilige digitale transacties zodat consumenten hun kaarten op elke gewenste plaats, tijd en manier kunnen gebruiken. Samsung Pay levert een naadloze mobiele betalingservaring die zal werken op zowel contactloze als traditionele betaalterminals in de winkels. De samenwerking heeft voor consumenten en verkopers als voordeel dat elke aankoop die gedaan wordt met MasterCard of Maestro middels een Samsung Galaxy S6 dezelfde veiligheid - inclusief de nieuwste 'tokenization' technologie - voordelen en garanties bieden als een normale MasterCard-transactie. MasterCard en Samsung zullen gezamenlijk Samsung Pay uitrollen in verschillende landen, met als primeur de Verenigde Staten deze zomer. MasterCard kaarthouders zullen dus onmiddelijk in staat zijn om aankopen met hun creditcards en betaalpassen af te rekenen via Samsung Pay. "Het is een spannende tijd nu er veel innovatie plaatsvindt in betaalsystemen", zegt Ed McLaughlin, Chief Emerging Payments Officer bij MasterCard. "Consumenten maken steeds meer gebruik van hun telefoon voor dagelijkse bezigheden en daarom zijn we erg enthousiast over onze samenwerking met marktleider Samsung om nieuwe betaalsystemen mogelijk te maken. MasterCard is een pionier als het aankomt op innovatie rond mobiele betaling. Met Samsung Pay leveren wij een betaalsysteem dat zowel betaalgemak als veiligheid brengt", aldus McLaughlin.
Over MasterCard
MasterCard (NYSE: MA) is een wereldwijd betaal- en technologiebedrijf. Het exploiteert 's werelds snelste netwerk voor de verwerking van betalingen, dat consumenten, financiele instellingen, handelaars, overheden en bedrijven in meer dan 210 landen en regio's met elkaar verbindt. De producten en oplossingen van MasterCard maken alledaagse handelsactiviteiten (zoals winkelen, reizen, een bedrijf runnen en financien beheren) voor iedereen gemakkelijker, veiliger en efficienter.
Kom meer te weten op www.mastercard.nl, Facebook (www.facebook.com/mastercardNL) en Twitter (www.twitter.com/mastercardNL), of praat mee op Cashless Conversations Blog. Schrijf je hier in voor het laatste nieuws.