Provincie investeert in herbestemming Watertoren Tegelen
De Watertoren in Tegelen (in het buurtschap Egypte) krijgt een nieuwe bestemming. De markante toren van 33 meter wordt de plek in de regio om te klimmen en abseilen. Bovendien komt er een horecagelegenheid en een unieke vergaderlocatie en uitzichtpunt met een weids panorama op de omgeving. De toren wordt grotendeels geexploiteerd door mensen met een beperking of anderszins afstand tot de arbeidsmarkt.
Provinciale waardering
De provincie en gemeente Venlo omarmen dit initiatief omdat hier een leegstaand rijksmonument weer een functionele herbestemming krijgt waarmee de instandhouding in de toekomst is verzekerd. Extra waardering is er voor de voorziene maatschappelijke invulling en de openstelling van het object.
Gedeputeerde Ger Koopmans: "Het is natuurlijk eeuwig zonde als zo'n prachtig Rijksmonument al zolang stof staat te vangen. Ik ben dan ook zeer verheugd dat de toren een nieuwe bestemming krijgt. De nieuwe functie heeft aantrekkingskracht ver buiten de grenzen van Tegelen. Dat er hiermee ook werkplekken ontstaan voor mensen die normaalgesproken niet zo makkelijk een baan kunnen vinden, is een prachtige kers op de taart."
De totale kosten voor restauratie en herbestemming (uitgevoerd door projectontwikkelaar Rendiz) bedraagt ruim EUR 1,6 miljoen. Daarvan draagt de gemeente Venlo EUR 70.000 bij. De Provincie subsidieert ruim 4 ton. Van het Nationaal Restauratiefonds wordt een soortgelijke bijdrage in de vorm van een lening verwacht.
Achtergrond
De watertoren van Tegelen is ontworpen door ingenieur Noorman en werd in 1938 gebouwd. De toren is geheel in gewapend beton uitgevoerd en reikt tot 33 meter boven het maaiveld. De toren telt 7 bouwlagen. In verband met de Tweede Wereldoorlog is de toren nooit helemaal afgebouwd. Zo is nooit de bakstenen buitenmuur aangebracht. In de oorspronkelijk plannen was een externe trap voorzien die evenmin is gerealiseerd. In de restauratie die nu gepland staat wordt deze trap alsnog gebouwd. Met uitzondering van een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd in 1986 is de toren nog geheel in oorspronkelijk staat.
Naast de architectuurhistorische waarde is de toren van algemeen belang vanwege de situering in het buitengebied van Tegelen, de gaafheid en de typologische zeldzaamheid. De toren is dan ook een Rijksmonument.