Gebrekkige zorg in de klas voor zorgintensieve kinderen
04 mrt 2015
Gebrekkige zorg in de klas voor zorgintensieve kinderen
Gisteren stuurde Ieder(in) een brandbrief naar de Tweede Kamer over de begeleiding in de klas van zorgintensieve kinderen. Er is grote zorg over verzekeraars die niet willen betalen voor de begeleiding op school, terwijl dit wel degelijk hun taak is. Het gaat om kinderen die in de klas begeleiding en verpleging nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze epilepsie hebben en sondevoeding gebruiken.
Sinds 1 januari zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor de intensieve kindzorg. Dat kan een combinatie zijn van verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding. Zorgverzekeraars verwijzen ouders onterecht door naar gemeenten voor de betaling.
De onduidelijkheid bij scholen, gemeenten, ouders en instellingen leidt in de praktijk tot gebrekkige zorg. Want iedereen wil het beste voor een kind - maar dat heeft ook te maken met minder geld. Er moet snel betere informatie komen over wie welke rekening moet betalen. Elk kind dat naar school kan, moet die mogelijkheid krijgen. Het kan niet zo zijn dat deze kinderen onderwijs moeten ontberen omdat hun zorg niet geregeld is - enkel en alleen vanwege bureaucratische rompslomp.
Ook nog andere problemen
In de brandbrief staan ook nog een aantal andere punten waarop de Zorgverzekeraars tekortschieten bij hun nieuwe taak: de invloed van verzekerden op zorginkoop en beleid van verzekeraars moet verbeterd worden. Lees hieronder de brandbrief.
Zie het origineel.