De Nederlandse literatuur leeft

De lijst van brands

De Nederlandse literatuur leeft!

Wim Brands is één van de grote aanjagers van de Nederlandse letteren. Die rol vervult hij in eerste instantie met zijn televisieprogramma Boeken, waarin hij in de afgelopen tien jaar menige nieuwe schrijver aan een breed publiek heeft voorgesteld. Uitgangspunt van de interviews die hij met hen voerde was altijd: dit is mooi, dit boek moet je lezen. © ANP Kippa

In De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw, Wim Brands' bloemlezing die op 4 maart verschijnt, stelt Brands zestig schrijvers aan ons voor die in dit millennium zijn gedebuteerd. Zestig schrijvers waarvan hij zegt: dit moet je lezen.

Van elke auteur selecteerde Brands, bijgestaan door zijn dochter, een fragment dat de schrijver zijn of haar werk typeert en dat zich laat lezen als een verhaal. Wat ontstaat is de allereerste staalkaart van de 21ste-eeuwse literatuur van de lage landen.

Op deze avond in de Tolhuistuin zal Wim Brands zijn lijst delen met het publiek en de zestig nieuwe schrijvers aan ons voorstellen. Een groot deel van hen is aanwezig. Met enkelen, onder wie Esther Gerritsen, A.H.J. Dautzenberg, Nina Polak en Joost de Vries gaat hij in gesprek. Over de literatuur, over hun literatuur, over debuteren en over hoe het hen nu vergaat.

Wim Brands (1959) is een dichter, journalist en presentator. Sinds 1987 is hij werkzaam bij de VPRO, daar maakt hij oa het succesvolle programma Boeken. Brands maakte zijn debuut als dichter in 1978 op 19-jarige leeftijd in het Hollands Maandblad. Hij publiceerde de dichtbundels Inslag (1985), Zwemmen in de nacht (1995), In de metro (1997), De schoenen van de buurman (1999), Ruimtevaart (2005) en Neem me mee, zei de hond (2010). Zijn meest recente bundel is 's Middags zwem ik in de Noordzee (2014).

Esther Gerritsen (1972) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. In 2008 verscheen haar alom geprezen De kleine miezerige god (longlist Gouden Uil 2008). In 2012 verraste ze met de roman Dorst. Hiermee stond ze op de toplist van de AKO Literatuurprijs, de shortlist van de Libris Literatuurprijs en werd ze genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs en de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs. In 2014 won Gerritsen de Frans Kellendonk-prijs, die driejaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur met een literair oeuvre dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.

A.H.J. Dautzenberg (1967) publiceerde in 2010 de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Kort daarop volgde in 2011 het autobiografische Samaritaan. De verhalenbundel En dan komen de foto's haalde in 2015 de top 3 van de eerste J.M.A Biesheuvelprijs; een prijs voor de beste korteverhalenbundel.

Nina Polak (1986) studeerde Nederlands en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en deed een minor literatuurwetenschap aan The New School in New York. Tijdens haar studie was ze redacteur van Propria Cures. Na een stage bij De Groene Amsterdammer schreef zij o.a. voor dat blad stukken over cultuur, boeken, films en psychiatrie. Haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan verscheen in 2014 bij uitgeverij Prometheus. Momenteel werkt zij freelance voor de Groene Amsterdammer als auteur en eindredacteur en schrijft ze voor De Correspondent.

Joost de Vries (1983) is kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman, Clausewitz, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs. Met zijn tweede roman De republiek won hij de Gouden Uil 2014.

Wat: De lijst van Brands

Wie: Wim Brands, A.H.J. Dautzenberg, Nina Polak, Esther Gerritsen, Joost de Vries

Waar: Tuinhuis, Tolhuistuin

Wanneer: 4 maart 2015