OPENBAAR LICHAAM BONAIRE TEKENT SAMENWERKINGSCONTRACT MET TNO

Kralendijk - Onlangs heeft gedeputeerde Edsel Winklaar, belast met onder andere economische zaken, een samenwerkingscontract ondertekend met TNO. De ondertekening van dit contract staat in lijn met de plannen van het OLB voor een duurzame economische ontwikkeling, waarbij niet alleen op gebied van toerisme de ontwikkelingen zullen moeten plaatsvinden maar ook op economisch gebied (ontwikkelen van een kenniseconomie).
TNO, een kennisinstituut die zich bezighoudt met diverse onderzoeken in Nederland en in het Caribisch gebied, zal zich per 1 april aanstaande vestigen op Bonaire. Dit houdt in dat de instelling onder andere zal gaan samenwerken met de diverse afdelingen van het OLB. Daarnaast zullen ze ook gaan samenwerken met de particuliere sector op Bonaire.
De gedeputeerde sprak van een eer om TNO op Bonaire te mogen verwelkomen voor de ondertekening van dit contract.


,,TNO is het eerste (kennis)instituut waar we een contract mee ondertekenen om ons te ondersteunen in het proces om tot de juiste vorming van deze pijler te komen, zodat we onze mensen terug kunnen halen naar Bonaire teneinde te ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van het eiland'', aldus gedeputeerde Winklaar.
Ook maakte de gedeputeerde duidelijk dat de overheid zich niet enkel op het onderwerp "kennis" zal concentreren, maar ook de focus legt op de mensen. ,,Als lokale overheid handhaven we een duurzame economische ontwikkeling, dit betekent dat we ons zullen gaan focussen op dit onderwerp. Naast de onderwerpen toerisme en kenniseconomie, zullen we ook de nodige vooruitgangen gaan boeken binnen de agrarische sector en nog veel meer in de nabije toekomst binnen deze specifieke onderwerpen.


TNO vestiging op Bonaire
Met ingang van 1 april aanstaande opent TNO Caribbean een vestiging op Bonaire. In eerste instantie zullen er twee personen werkzaam zijn. Regio Directeur TNO Caribbean (CBOT) Jan Ebbing: ,,Wij geloven in de economische en vooral duurzame ontwikkeling van Bonaire. En juist vanwege die duurzaamheid zal er veel vraag zijn naar onze kennis en ondersteuning. Reden dus een eigen kantoor op Bonaire te openen zodat wij nog dichter bij onze klanten zijn en zij makkelijker bij ons binnen kunnen lopen''.


Het OLB heeft in de afgelopen jaren al zeer intensief en vruchtbaar samengewerkt met TNO op een aantal terreinen, zoals natuurbeheer en energievoorziening. Ook het bedrijfsleven wist TNO te vinden zoals bijvoorbeeld in de bouw met vragen over innovatieve en duurzame materialen en bouwmethoden. Ebbing: ,,Juist ook vanwege de vraag vanuit het bedrijfsleven is onze bereikbaarheid op Bonaire van belang. Wij kunnen helpen bij het bedenken en testen van slimme oplossingen die de concurrentiekracht van het Bonaire kan vergroten''.


Het Openbaar Lichaam Bonaire heeft de wens te komen tot duurzame economische ontwikkeling van het eiland conform een "Blue Economy" visie. Hieronder wordt verstaan een circulaire economie. Hierin wordt op een economisch duurzame en ecologisch verantwoorde manier omgegaan met natuurlijke rijkdommen; vindt er zoveel mogelijk hergebruik van materialen plaats; en blijven de opbrengsten zoveel mogelijk op het eiland.
De oorspronkelijke gedachte achter Blue Economy is om door de natuur geinspireerde technologieen te vinden en toe te passen die de economie versterken en tegelijkertijd voorzien in fundamentele menselijke behoeften zoals drinkbaar water, voedsel, banen, en bewoonbaar onderdak.
Binnen het begrip Blue Economy wil het Bestuurscollege en het OLB de volgende speerpunten uitwerken: milieu, energie, bouwmaterialen en -methoden, innovatieve landbouw, telecom/informatiemaatschappij, transport & logistiek en economische ontwikkeling. Het is de wens van het Bestuurscollege en het OLB op een specifiek aantal punten niet alleen goede voorzieningen maar zelfs `points of excellence' te creeren die een economische meerwaarde kunnen gaan vertegenwoordigen (economische groei & export).
De kleinschaligheid van Bonaire kan hierbij een voordeel blijken te zijn doordat het doorvoeren van verandering en innovatie, met als kern het Blue Economy uitgangspunt, meer behapbaar is dan in grote (bv. West-Europese of Noord-Amerikaanse) complexe economieen. Hierdoor kan Bonaire uitgroeien tot een uniek voorbeeld van een circulaire economie ("Blue Economy") en als voorbeeld in de regio fungeren.


Om het bovenstaande te concretiseren en vorm te geven heeft het Bestuurscollege (& OLB) TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek), die sinds een paar jaar fysieke aanwezigheid heeft in de regio (CBOT kantoor op Aruba), gevraagd te assisteren om het bovenstaande vorm te geven. CBOT (Caribbean branch office TNO) heeft in haar werknemersbestand de beschikbaarheid van vooral kenniswerkers met lokale `roots'. Door met voornamelijk met kenniswerkers uit de regio te werken is in aanleg een adequatere kennisoverdracht en continuiteit binnen het programma zal gewaarborgd. In het verlengde van die overweging zal CBOT op Bonaire een filiaal van haar hoofdkantoor openen, met voldoende bemensing om actief en snel te kunnen inspelen op de lokale vraagstukken en daarmee kennisopbouw op die specifieke gebieden op Bonaire te kunnen borgen.


CBOT zal Bonaire op deze wijze als onafhankelijk adviseur bijstaan bij het nastreven van de Blue Economy visie. De kern is hierbij het betrekken van lokale stakeholders; het ontwikkelen van gedragen plannen ("roadmaps"), en het bewaken van voortgang, realisme en kwaliteit bij de uitvoering en/of implementatie hiervan.


CBOT acteert hierbij niet alleen, maar juist binnen een "kennis service cluster" waarin de toekomstig te ontwikkelen points of excellence (PoE, aansluitend bij kerncompetenties van Bonaire) samen kunnen komen, uitgediept en ontwikkeld zullen worden. Hierdoor kan de exploitatie en overdracht van de kennis op Bonaire op een effectieve manier gestalte krijgen. Dit service cluster zal daarom ook dienen als open innovatie platform waarbij kennisinstellingen en marktpartijen kunnen aansluiten, natuurlijk binnen de mogelijkheden van een kleine economie als die van Bonaire. CBOT zal helpen bij het vinden van kennispartners en kwalitatief goede uitvoerders (binnen en buiten OLB) waardoor een efficiente en effectieve uitvoering van de plannen gewaarborgd kan worden.
CBOT zal tevens ook helpen bij het identificeren van (Europese en internationale) fondsen en het schrijven van voorstellen om middelen te verkrijgen voor de invulling van de Blue Economy visie.