Groep 6 van Het Balkon krijgt 'milieules' in Botlekgebied
Foto van de kinderen uit groep 6 tijdens de excursie
Nadat Prinses Laurentien vorig jaar met groep 6 van basisschool Het Balkon een elektronische neus (e-nose) activeerde naast het Douanehuisje in Maassluis, ging deze klas onlangs een ochtend op pad naar de 'overkant'.
Want de Prinses en het Havenbedrijf willen graag dat kinderen meedenken bij oplossingen voor een 'beter' milieu. Daarom gingen de leerlingen samen met de wethouders Keijzer en Pleijsier naar het Botlekgebied.
Educatief Informatie Centrum
Een wereld die voor kinderen best moeilijk te begrijpen is, maar daarin kan verandering komen. Want het EIC (Educatief Informatie Centrum) in Rozenburg laat met een interactieve tentoonstelling zien wat er allemaal in de havens en omgeving gebeurt.
Overlast beperken
Bijvoorbeeld dat er olie nodig is voor veel van de producten die we gebruiken. En dat je daarvan overlast zoals stank moeilijk kan voorkomen. Wel kunnen kinderen oplossingen bedenken om de hoeveelheid olie die er gebruikt wordt, te beperken. E-noses kunnen in ieder geval de overlast beperken.
Enorme omvang havens
In het EIC vertelde Marielle van Dijk (projectenmanager Duurzame Ontwikkeling bij het Havenbedrijf Rotterdam) heel veel over de havens. Over de enorme omvang en wat daar allemaal gebeurt. De gigantische getallen over hoeveelheden vervoer en overslag werden heel beeldend met voorbeelden
uitgelegd, zodat de kinderen zich er iets bij voor konden stellen.
E-noses volgen
Ook konden ze op een groot bord de e-noses volgen; hoe ze verkleurden als er teveel geur werd waargenomen en zien dat de wind de lucht verplaatste naar de volgende e-nose die vlak daarna begon te verkleuren. Marielle benadrukte dat de industrie niet trots is op de vieze luchtjes en ook graag
wil dat iedereen er minder last van heeft. De e-noses kunnen daarbij helpen.
Kijkje achter de schermen
Daarna ging iedereen weer de bus in voor een bezoek aan Royal Vopak, zo'n groot overslagbedrijf. Ook dat was heel educatief. De kinderen bleven geboeid en stelden volop vragen.
Virtuele boot
Bij terugkomst in het EIC mochten de kinderen de interactieve tentoonstelling bezoeken. Super gaaf om een virtuele boot te laden en lossen of even op een virtuele politieboot te zitten. Tot slot maakten de kinderen in een laboratorium badzout. Wat een geweldig leerzame ochtend.
Aandacht voor techniek
Naast het milieuaspect was er aandacht voor opleidingen, om later in de haven te kunnen werken. Techniek is daarbij een belangrijk onderdeel. Wellicht zijn er wel kinderen die na deze ochtend zullen kiezen voor een technische opleiding, een richting waar veel vraag naar is.
Meer leerlingen naar het EIC
De gemeente Maassluis wil ervoor zorgen dat meer Maassluise scholen het EIC bezoeken en gaan meedoen aan het Port Rangers Programma in Rotterdam. Want alle Rotterdamse basisschoolleerlingen van groep 6 of 7 kunnen vanaf 2013 al uitgebreid kennismaken met de Rotterdamse haven en echte 'Port
Rangers' worden. Een uitgelezen kans om de wereldhaven te leren kennen.
We-nose
Havenbedrijf Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond, Veiligheidsregio Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vinden het belangrijk dat de haven en leefomgeving gezond, veilig en aantrekkelijk is. Daarom staan in de Rotterdamse haven 100 elektronische neuzen langs de noord- en zuidoever van de
Maas. De neuzen (e-noses) helpen gevaarlijke gassen en hinderlijke geuren op te sporen. Zo kunnen bedrijven, gemeenten en milieudienst hierop inspelen voordat iemand er last van heeft. Deze unieke samenwerking met bedrijven, gemeenten en bewoners heet dan ook 'We-nose'.