Ronald Vink neemt afscheid van professioneel rolstoeltennis
Ronald Vink neemt afscheid van professioneel rolstoeltennis
“Het is tijd om meer aandacht aan mijn gezin te schenken.”
Ronald Vink (38) uit De Rijp heeft 15 jaar aan topsport gedaan. De laatste jaren zelfs als professioneel rolstoeltennisser. Ronald heeft vele prijzen gewonnen en behoorde heel lang tot de wereldtop. Nu gaat hij stoppen. Niet met tennissen, maar wel met sporten op dit niveau. Hij hoopt dit afscheid luister bij te zetten door de organisatie van een internationaal toernooi voor rolstoelers begin augustus in De Rijp.
Jeugd
Als kind moet Ronald een keuze maken tussen voetballen en tennissen. In beide komt hij goed mee. Tennis heeft echter zijn voorkeur en Ronald wordt er steeds beter in. Tot er een dikke bult op zijn rechter bovenbeen, vlak boven de knie, verschijnt. Eerst denken de artsen aan botontkalking, maar al snel blijkt het veel erger: botkanker. Een chemotherapie en later een operatie, zijn noodzakelijk. Tijdens de operatie wordt het rechter bovenbeen geamputeerd en het onderbeen wordt omgekeerd aan het bekken bevestigd. De voet beweegt dan als knie. Dat neemt niet weg dat het voortbewegen van Ronald zo goed als alleen per rolstoel kan. In revalidatiecentrum Heliomare maakt Ronald kennis met rolstoeltennis en hij is snel verkocht. “Ik had als voordeel dat ik al goed kon tennissen, zodat ik me in het begin vooral op de rolstoel kon concentreren. Ronald maakt snel grote vorderingen, mede door zijn grote doorzettingsvermogen.
De top
Ronald komt al snel in het internationale circuit terecht. “Ik heb over de hele wereld gereisd en aan alle grote toernooien meegedaan. Londen, Parijs, New York, Melbourne, ze staan allemaal op mijn lijstje.” Ronald behaalt vele prijzen, waaronder 5 grand slam-titels in het herendubbel. “Maar het hoogtepunt voor mij was toch wel de bronzen medaille tijdens de Paralympics in Londen in 2012.” Met zijn werkgever maakt Ronald een afspraak over het aantal uren dat hij per jaar moet werken. Hij is compleet vrij in de dagen waarop hij werkt. In 2009 kan hij fullprof worden, dankzij een basisjaarinkomen van NOC-NSF. Het is geen hoog bedrag, maar wel een vast inkomen. “En van het rolstoeltennissen zelf word je ook niet rijk. Op de grootste toernooien bedraagt de beloning voor een eerste plaats zo rond de € 2000,-.” Ronald is eerst van plan door te gaan tot de volgende Paralympics in Brazilië, maar besluit om privéredenen zijn professionele loopbaan af te sluiten. “Een van die redenen is mijn dochtertje van twee jaar. Ik wil haar zien opgroeien en niet altijd van huis zijn. Maar ik blijf wel tennissen. Ik kan niet zonder.”
Toernooi in De Rijp
In Nederland is maar één internationaal toernooi op niveau voor rolstoeltennissers. “Dat is natuurlijk veel te weinig. Talenten moeten in eigen land kansen hebben tegen mensen uit andere landen te spelen. Het organiseren van een internationaal toernooi is prachtig als afscheid.” Het toernooi vindt van 5 t/ 9 augustus plaats in de Rijp. De spelers uit diverse landen logeren in de aangepaste hotelaccommodatie De Rijper Eilanden. Naast het spelen van wedstrijden zullen zij ook culturele en recreatieve uitstapjes maken, “Natuurlijk kan je zonder sponsors nooit zo’n toernooi organiseren. Gemeente Alkmaar, Provincie Noord-Holland, Stichting Topevents regio Alkmaar en ABN-AMRO zijn we erg dankbaar voor hun steun.” Meer informatie kunt u vinden op www.dutchtopentennis4wheels.com. Deze site is vanaf maart in de lucht. Ronald hoopt dat het toernooi uitgroeit tot een jaarlijkse traditie met een steeds sterker deelnemersveld.