Studenten zetten protest voort in Maagdenhuis


AMSTERDAM, 20150226 -- In het Maagdenhuis is vandaag een programma met lezingen en debatten georganiseerd door de studentenbewegingen, waaronder 'De Nieuwe Universiteit'. Sinds woensdagavond zijn er studenten, docenten en sympathisanten in het Maagdenhuis en hebben zij daar een open ruimte voor discussie gecreëerd. De studenten bespreken de eisen, werken aan een dagprogramma en overleggen over nieuwe acties.

Het Maagdenhuis is nu vrij toegankelijk voor iedereen, het personeel kan ongehinderd haar werkzaamheden uitvoeren. De studenten en docenten die nu aanwezig zijn in het Maagdenhuis verwachten vandaag wederom een grote opkomst bij de debatten en lezingen die gehouden worden. De studentenbeweging 'De Nieuwe Universiteit' roept iedereen op om vandaag langs te komen met koffie, eten, notitiepapier en schrijfmateriaal.

De studenten en docenten in het Maagdenhuis willen met hun acties het CvB bewegen om structurele veranderingen in het bestuur door te voeren en de volgende eisen in te willigen:
1. Democratische verkiezing van het universiteitsbestuur
2. Verandering van het allocatiemodel: financiering op basis van input, niet op basis van rendementen
3. Stopzetting van het huidige Profiel 2016
4. Referenda per instituut en opleiding over de samenwerking tussen de UvA en de VU op de FNWI
5. Vaste contracten in plaats van flexibele aanstellingen
6. Een open debat over huisvestingskosten ten opzichte van bezuinigingen op onderwijs en onderzoek.In verband daarmee: behoud van het Bungehuis als UvA-locatie.

De algehele onderliggende motivatie bij al deze punten is onvrede met de huidige bestuurswijze. Top-down, op rendement gericht beleid ondermijnt namelijk waar een universiteit om zou moeten draaien: onderwijs en onderzoek.





De Nieuwe Universiteit