Oprichter Slow Food steunt actie Fileerlokaal 't Ailand in Lauwersoog


LAUWERSOOG, 20150226 -- Carlo Petrini, de oprichter van de internationale Slow Food beweging die onlangs in Nederland de Johannes van Damprijs 2014 kreeg uitgereikt voor zijn bijzonder verdienstelijke werk voor de gastronomie, steunt een crowdfunding-actie voor het beoogde Fileerlokaal ’t Ailand in Lauwersoog in de provincie Groningen. Het fileerlokaal is een initiatief van de kleinschalige kustvissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg. Naast workshops vis fileren, visproducten maken en als startpunt voor wadvistochten, moet het fileerlokaal ook een ontmoetingsplek worden voor visser en visliefhebber.

Petrini, die in de jaren tachtig de nu wereldwijde Slow Food beweging oprichtte als tegenhanger van de fastfood-industrie, roept op om het fileerlokaal te steunen. "Jan en Barbara laten de rijkdom van de zee zien en leren mensen daar verantwoordelijkheid in te nemen. Het fileerlokaal is een cultureel en educatief project, waarbij jongeren, koks en iedereen kan leren over vis en hoe die te verwerken. Ik nodig iedereen uit, en Slow Food voorop, om Jan en Barbara te helpen dit project te realiseren”, aldus Petrini. De volledige  videoboodschap van Petrini is te vinden via  www.hogelandfilms.nl/goedevissersNL.html

Slow Food Nederland ondersteunt de crowdfundingactie voor de verwezenlijking van het fileerlokaal. Slow Food woordvoerder Roland de Ligny:  “Mensen kunnen helpen door in de voorverkoop de visproducten, vispakketten, workshops en exclusieve Wadvistochten van Jan en Barbara op www.crowdaboutnow.nl/tailand te kopen. Ze hebben nog zo’n € 35.000,- nodig. Alleen bij het halen van dit bedrag, kunnen zij het fileerlokaal van de grond krijgen. Halen ze het niet dan krijgt iedereen zijn geld weer terug”. De campagne loopt via het platform Crowdaboutbnow.nl dat onder toezicht staat van de overheid (AFM). 

In 2011 opende Petrini ook het Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog. In dat restaurant serveren Jan en Barbara eigen vis en vis van collega-kustvissers direct uit zee. Inmiddels weten visliefhebbers de weg er naar het proeflokaal te vinden. “De meeste mensen die hier komen zijn niet alleen geïnteresseerd in een lekkere hap, ze willen juist alles weten over de vis, de Wadvisserij en willen graag meekijken hoe we fileren en dit het liefst zelf doen. Met het fileerlokaal dat naast het proeflokaal komt, kunnen we deze culinaire beleving mogelijk  maken”, aldus Jan en Barbara. 

In het fileerlokaal gaan ze vis, schaal- en schelpdieren verwerken en houden ze  workshops verse vis fileren en keuren, vissoepen en -sauzen maken en zelf visroken. Voor de inrichting die aan strenge hygiëne-eisen moet voldoen, zoekt het visserspaar nog extra geld.