Plaquette voor vermiste marineman

Nieuwsbericht | 26-02-2015 | 14:43

Ter herinnering aan wapenhersteller bij de marine Louis Coenraad, is er gisteren een plaquette onthuld in Gibraltar. Precies 55 jaar geleden, maakte de Nederlandse Grumman Avenger 028 van de toen nog bestaande Marine Luchtvaart Dienst (MLD), een noodlanding. Aan boord zaten 4 bemanningsleden, onder wie Coenraad, de enige die sindsdien is vermist.

De noodlanding was het gevolg van een manoeuvre waarbij het vliegtuig het water raakte. Tot dat moment deed het toestel met torpedobootjager Hr.Ms. Gelderland en onderzeeboot Hr.Ms Zwaardvis mee aan een oefening op de Middellandse Zee, 60 mijl ten oosten van Gibraltar. De 3 overige bemanningsleden van de Grumman Avenger overleefden de noodlanding.

Herdenkingsplaats

De pater van King's Chapel in hartje Gibraltar wilde, net als familie Coenraad, hier graag een herdenkingsplaats voor vermist geraakte of verongelukte militairen van bevriende naties. Met de onthulling van de plaquette, door de oudste broer van Louis Coenraads, is die wens vervuld. Er was ook een herdenkingsdienst bij de plek op zee waar 55 jaar geleden het ongeluk gebeurde. Namens de Nederlandse overheid en namens de familie van Coenraad zijn vanaf een Britse patrouilleboot 2 kransen in zee geworpen.