Frans van Leijden kwartiermaker Brigthlands Campus Greenport Venlo

Frans van Leijden (52) wordt per 1 maart kwartiermaker van de Brightlands Campus Greenport Venlo. Van Leijden blijft tevens directeur van HAS Hogeschool in Venlo.

Frans van Leijden is vanuit HAS Hogeschool al nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Brightlands Campus Greenport Venlo. Deze campus is per 1 januari jl. officieel gestart en houdt kantoor in de Innovatoren op het voormalige Floriadeterrein in Venlo. Zo is HAS Hogeschool reeds betrokken bij BrightBox in de Innovatoren, een gezamenlijk project van Philips, het bedrijf Botany uit Meterik en de Provincie Limburg. Hier wordt onder meer geexperimenteerd met tuinbouwteelten zonder daglicht.

Vice-voorzitter dr. Nick Bos van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) en voorzitter van de stuurgroep campus zegt in een reactie: ,,Vanwege opleiding, ervaring en netwerken is Frans de ideale kwartiermaker. Hij kan gemakkelijk verbindingen leggen tussen enerzijds onderwijs en onderzoek en anderszijds het bedrijfsleven.

Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken is blij met de nieuwe kwartiermaker. ,,Frans van Leijden heeft zich al bewezen als kwartiermaker. Hij heeft de vestiging van HAS Limburg in Venlo mogelijk gemaakt en heeft een goede rol gespeeld in de samenwerking tussen hogescholen, universiteit en middelbaar beroepsonderwijs."

Van Leijden wordt voor zijn nieuwe baan gedetacheerd bij de Universiteit Maastricht, samen met de Provincie Limburg de founding father van de nieuwe campus. Het is de bedoeling dat op de campus onderzoek en onderwijs van in eerste aanleg UM, HAS en Fontys, dat onder leiding van prof. dr. Louis Boon van de Universiteit Maastricht plaatsvindt, wordt verbonden met innovaties die daarna in commerciele producten en diensten te gelde kunnen worden gemaakt door bedrijven. Kwartiermaker Van Leijden gaat, in nauwe samenwerking met prof. Boon, handen en voeten geven aan deze netwerkcampus, die op een deel van het voormalige Floriadeterrein wordt gevestigd. Het gaat hier vooral op thema's in de voeding, gezondheid, logistiek en crossovers in de maakindustrie.

De aanpak moet Greenport Venlo een veel sterkere positie geven dan nu al het geval is. Greenport Venlo is samen met het aangrenzende Duitse tuinbouwgebied al de grootste tuinbouwcluster van Nederland met een totale oppervlakte van 5400 hectare en duizend hectare uitgeefbare bedrijventerreinen.

Frans van Leijden is geboren in Oegstgeest in de de bollenstreek en is sinds 1991 werkzaam bij de HAS in Den Bosch. De HAS raakte eerder betrokken bij het project Greenbrains in Limburg. Dat is een samenwerking tussen de kennisinstellingen HAS, Fontys, Cita Verde en de Universiteit van Wageningen om vraagstukken uit het bedrijfsleven door wetenschappers en studenten op te laten lossen.

,,Samenwerking is heel belangrijk tussen kennisinstellingen, overheden en ondernemers. Samen bereiken we de doelen die we ons gesteld hebben," zegt kwartiermaker Frans van Leijden.