Uitbreiding klimaatfonds biedt kansen voor investeringen energietoegang

Gepubliceerd op: 25 februari 2015 | Gewijzigd op: 26 februari 2015

De multilaterale ontwikkelingsbanken investeren 800 miljoen dollar in hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden. Het Scaling Up Renewable Energy in Low Income Countries Program (SREP) zet deze financiering in als onderdeel van het Climate Investment Fund (CIF).

14 nieuwe landen traden onlangs toe tot het programma. Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Wereldbank organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) van 25 tot 27 februari een bijeenkomst in Den Haag, zodat de nieuwe landen in gesprek kunnen gaan over hun klimaatinvesteringsplannen. De toegang tot energie staat hierbij centraal.

SREP en energietoegang

In de 11 landen waar SREP nu actief is, komt elektriciteit beschikbaar uit hernieuwbare energie, zoals geothermie en windenergie. Deze is echter enkel beschikbaar voor bestaande klanten. Omdat in sommige SREP-landen het grootste deel van de bevolking niet is aangesloten op het elektriciteitsnet, is het van belang dat SREP met haar publieke klimaatfondsen ook investeert in energietoegang.

Succesvol programma

RVO.nl organiseert daarom een dialoog tussen de 14 nieuwe landen in het SREP-programma en het succesvolle Energising Development (EnDev)-programma, dat RVO.nl uitvoert op het gebied van energietoegang in ontwikkelingslanden.

Het EnDev-programma dat RVO.nl samen met het Duitse GIZ uitvoert, heeft sinds 2005 goede resultaten behaald:

* toegang tot energie voor 13 miljoen mensen in Afrika, Azie en Latijns-Amerika;

* meer dan 15.000 scholen en gezondheidscentra en meer dan 28.500 kleine ondernemers profiteren van duurzame toegang tot moderne energie diensten;

* 32.000 ambachtslieden, leveranciers en technici zijn getraind in het vervaardigen, verkopen en onderhouden van apparatuur voor moderne energievoorziening.