Innovatieve projecten in 2015

26 februari 2015

We zijn blij om te melden dat we dit jaar veel extra innovatieve projecten uit mogen voeren. Hiermee bereiken we nieuwe doelgroepen, introduceren we nieuwe werkvormen en gaan we samenwerken met veel verschillende partijen. Jongeren, mensen met een beperking, e-learning, participatie en preventie seksueel misbruik zijn onderwerpen waar we ons intensief mee gaan bezighouden.

Online magazine voor en door jongeren

In 2008 en 2009 heeft VCA een gedrukt magazine voor jongeren uitgegeven: ForFree. De redactie bestond uit jonge vrijwilligers en het doel was jongeren enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Dit succes uit het verleden gaan we in een nieuw jasje steken: we starten een online variant van dit magazine, onder de voorlopige naam #durftehelpen.

Het online magazine #durftehelpen zal boeiende verhalen over jonge vrijwilligers bevatten, columns en reportages. De redactie van acht enthousiaste vrijwilligers tussen de 18 en 27 jaar is net samengesteld en zijn begonnen met de eerste kennismaking en plannen maken.

Jongeren arbeidsproef

VCA wil jongeren die een zetje in de rug kunnen gebruiken, helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk, om zo hun sociale en werknemersvaardigheden te vergroten. We gaan veertig werkloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar begeleiden, trainen en bemiddelen naar vrijwilligerswerk. We werken in dit project samen met DWI en de HEMA Academie, die voor deze jongeren een online training beschikbaar stelt.

Vorig jaar hebben we het trainingsprogramma Wij! The Future! ontwikkeld. Deze training is erop gericht sociale-, burgerschaps- en werknemersvaardigheden van jongeren te versterken en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dit programma gebruiken we als basis. Vanuit de behoefte van de jongeren wordt gekeken welk onderdeel van training, vrijwilligerswerk en begeleiding het beste past.

Kennismaking tussen jongeren en mensen met een beperking

Jongeren die een maatschappelijke stage gaan doen koppelen we aan een persoon met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Vervolgens worden de rollen omgedraaid: de persoon met de beperking wordt de stagebegeleider van deze jongere. De jongere doet activiteiten met de persoon met een beperking die hij of zij anders niet zou kunnen doen. Tegelijkertijd brengt de persoon met een beperking zijn kennis en kunde over op de jongere waardoor een mooie wisselwerking ontstaat. Dit project doen we samen met stichting MEE.

Ervaring met dit project heeft uitgewezen dat dit een positieve werking heeft op beide partijen. Jongeren kijken anders naar personen met een beperking en degene met een beperking kan zijn kennis en kunde ook een keer overbrengen zonder dat hij of zij altijd de hulpvrager is. Kansen voor vrijwilligers met een functiebeperking Wat is er nodig voor mensen met een functiebeperking om vrijwilligerswerk te doen? Daar willen we meer zicht op krijgen en oplossingen voor bedenken. VCA werkt in dit project samen met Clientenbelang Amsterdam.

We willen mensen met een functiebeperking in contact te brengen met organisaties die open staan voor deze mensen en hindernissen willen oplossen. Wij willen ook onderzoeken of het mogelijk is deze groep vrijwilligers een fysiek toegankelijke ruimte te bieden om vrijwilligerswerk op afstand te doen: een flexplek voor vrijwilligers met een functiebeperking.

Meer participatie in Zuid

We zetten het project Samen op zoek naar vrijwilligerswerk in 2015 gelukkig voort. Het is ons in 2014 gelukt om mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar vrijwilligerswerk. 77% van de mensen die in ons traject zijn gestart, zijn begonnen met vrijwilligerswerk. Daarvoor hebben we het programma Samen op zoek naar vrijwilligerswerk ontwikkeld, waarin deelnemers zowel groepsgewijs als individueel geinformeerd en gecoacht worden.

Deelnemers gaan op bezoek bij vrijwilligersorganisaties, voeren kennismakingsgesprekken met cooerdinatoren, maken kennis met actieve vrijwilligers en leren de digitale vacaturebank te gebruiken. Zij worden geinformeerd over de uiteenlopende aspecten van vrijwilligerswerk. We staan stil bij motieven en drijfveren om vrijwilligerswerk te doen en zij delen ervaringen met elkaar. We werken samen met het Participatiecentrum.

Beter leren met blended learning

Blended learning is een combinatie van leren via digitale media (e-learning) en fysieke bijeenkomsten. In 2015 gaan we ons aanbod van blended learning modules uitbreiden.

Door deze vorm van leren kan de deelnemer de eigen werkervaring centraal stellen en vaardigheden oefenen. Met blended learning is het mogelijk om leerstof op maat aan te bieden zodat er beter wordt aangesloten bij diverse leerstijlen. In 2013 hebben we de training Leidinggeven aan vrijwilligers aangevuld met online opdrachten. In 2015 gaan we de workshops Vrijwilligers werven en Een social media plan maken omzetten naar een blended learning variant.

Veiligheid: bredere doelgroep, bredere focus

VCA is al een aantal jaren actief bezig met het project In Veilige Handen, waarbij vrijwilligersorganisaties die werken met minderjarigen bewust worden gemaakt van de risico's van seksueel misbruik door vrijwilligers. De nadruk ligt op de vraag: hoe maak ik mijn organisatie veiliger?

In 2015 breiden we het project uit naar andere kwetsbare groepen. Dat zijn ouderen, dementerenden, mensen met niet-aangeboren hersenletsel en chronisch zieken. De focus komt breder te liggen dan alleen seksuele veiligheid. Er is ook aandacht voor financiele, psychische en fysieke veiligheid.

Het uitgangspunt is de bewustwording van een mogelijk machtsverschil tussen een vrijwilliger en degene waarvoor hij zich inzet. Bij grensoverschrijdend gedrag is er bijna altijd sprake van een machtsverschil.

In Noord wordt de training Ontzorg uw vrijwilligers aangeboden over het "Niet Pluis Gevoel". Deze training biedt vrijwilligerscooerdinatoren handvatten hoe om te gaan met signalen van huiselijk geweld.

Meer vrijwilligers in Centrum

Sinds oktober vorig jaar geven we extra aandacht aan vrijwilligerswerk met aanstekelijke verhalen van vrijwilligers in het Centrum via communicatiekanalen zoals de speciale webpagina www.vca.nu/centrum en de Facebookpagina www.facebook.com/VCAcentrum, artikelen en advertenties in buurtkranten en de stadsdeelkrant.

We richten ons op vier doelgroepen: jongeren, mensen met een GGZ achtergrond, gepensioneerden en expats. Vanwege de positieve resultaten over de eerste drie maanden, gaan we door met dit project in opdracht van stadsdeel Centrum.

Versterking dragende samenleving in Noord

De vestiging van VCA in Noord wil aansluiten bij het gebiedsgericht werken, door het aanbod van vrijwilligersactiviteiten per gebied aan te bieden, door samen te werken met buurtinitiatieven, organisaties en wijkteams. Om het netwerk verder te ontwikkelen, organiseren we netwerklunches per gebied. Ook bieden we initiatiefnemers en trekkers van buurtinitiatieven scholing aan.

We hebben in 2015 extra tijd om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die in re-integratietrajecten zitten of een taalachterstand hebben, te begeleiden naar vrijwilligerswerk. Ook gaan we in samenwerking met middelbare scholen, het Jongeren Informatie Punt en stichting Dock jongeren actief benaderen voor vrijwilligerswerk.

We houden u op deze website op de hoogte van deze projecten.