Provincie Limburg en gemeente Maastricht investeren in Euregio-onderwijs

Limburgse scholieren en studenten moeten beter voorbereid worden op werken in een Euregionale arbeidsmarkt. Daarbij is het essentieel dat je je goed verstaanbaar kunt maken in de taal van je buurlanden, maar ook dat je de juiste competenties hebt voor de arbeidsmarkt aan de andere kant van de grens. Om dit belang te onderstrepen hebben gedeputeerde Bert Kersten en wethouder Mieke Damsma vandaag de basisschool Sint-Pieter bezocht. Zij deelden croissants uit aan de leerlingen die vandaag voor het eerst Franse les kregen.

Primair onderwijs

Onder de vlag van de Euregioschool zet het primair onderwijs vooral in op het scholen van leerkrachten. Docenten die voor de klas staan in het basisschool worden beter opgeleid om les te kunnen geven in het Duits of Frans. Verder steunt de Provincie scholen actief bij het geven van buurtaalonderwijs. Het gaat daarbij met name om het ontwikkelen van lesmateriaal en het aangaan van partnerschappen met scholen over de grens. De Provincie subsidieert op dit moment 10 basisscholen die buurtaalonderwijs willen geven.

Gemeente Maastricht investeert mee in primair onderwijs Ook de gemeente Maastricht ondersteunt al jaren de buurtaal-inspanningen van Maastrichtse basisscholen. Deze steun heeft vooral bestaan uit het faciliteren (EUR 70.000) van de loketfunctie die de Talenacademie vervult in de scholing van de docenten op de basisscholen. Op 12 januari 2015 heeft Burgemeester Hoes aan 19 docenten hun diploma Frans mogen overhandigen. In zijn toespraak vertelde hij de docenten dat zij een belangrijke schakel vormen in het bevorderen van de internationalisering van Zuid-Limburg in de Euregio. Ook de komende jaren wil de gemeente Maastricht haar bijdrage (EUR 12.000) leveren aan de verdere ontwikkeling van de Strategische Agenda buurtalen.

Niet alleen taalonderwijs

Samen met een aantal onderwijspartners (Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg, Stichting Onderwijs Midden Limburg, Stichting LVO, ROC Gilde, ROC Leeuwenborgh) investeert de Provincie in het voortgezet onderwijs in de Euregio. Zo wordt de voortgang van leerlingen volgens Europese normen vastgelegd. Ook worden competenties aan weerskanten van de grenzen met elkaar vergeleken en beter op elkaar afgestemd. Dat gebeurt onder andere samen met Duitse partners. Ook is afgesproken dat 10 procent van de leerlingen van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg stage gaat lopen in Duitsland en dat alle leerlingen deelnemen aan bedrijfsbezoeken over de grens.

Hoger beroepsonderwijs

Als je een hbo-opleiding afrondt, ben je in het bezit van een aantal competenties. Met het nieuwe project bij Zuyd Hogeschool, `Kijken over de grens', worden daar internationale competenties aan toegevoegd. Daarmee wordt internationalisering een integraal onderdeel van het curriculum van het Limburgs beroepsonderwijs. Partners zijn Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg, De Nieuwste PABO, Zuyd Hogeschool, de Bezirksregierung Koeln en het Zweckverband de Staedteregion Aachen.

Van plan naar uitvoering

Bert Kersten, gedeputeerde van onderwijs: "Limburg ligt meer in het buitenland dan in Nederland. We grenzen voor driekwart aan Duitsland en Belgie en slechts een kwart aan Nederland. Laten we proberen beter gebruik te maken van deze positie: onze arbeidsmarkt biedt ontzettend veel kansen aan weerszijden van onze grenzen. En die arbeidsmarkt kunnen we alleen goed bedienen als Limburgse scholieren en studenten gekwalificeerd zijn om die sprong naar `de andere kant' te maken. Of dat nu gaat om het goed beheersen van Duits of Frans, of het bezitten van een aantal vitale competenties die je op de Euregionale arbeidsmarkt een uitstekende positie verschaffen. "

De projecten die nu vast start gaan zijn vooral raamwerken en structuren. De uitvoering is vooral aan de deelnemende partners in deze projecten. De Provincie blijft hoe dan ook de internationalisering van het onderwijs in Limburg stimuleren en financieren. De investering in bovengenoemde projecten bedraagt zes ton, bijeengebracht door de samenwerkende partijen.

Franse les op basisschool