10 jaar Nieuw Land: feest en herinneringen ophalen met bezoekers

16 februari 2015

driekap1Ingebruikneming informatiecentrum 'Nieuw Land' op de Houtribhoogte. Ter gelegenheid hiervan is een tijdelijke expositie ingericht. De omgeving van het informatiecentrum. De hoofdingang. Bron: Fotocollectie Nieuw Land, RIJP; J. Potuyt

Op donderdag 26 februari viert Nieuw Land Erfgoedcentrum dat zij al 10 jaar open is voor publiek! Deze feestelijke dag wordt gevierd met gratis entree voor alle bezoekers en 10% (extra) korting op producten uit de museumwinkel (excl. boeken). Er valt ook iets te winnen: kinderen die thuis een mooi knutselwerk voor Nieuw Land maken en deze meebrengen op 26 februari, maken kans op een mooie prijs! En diegene die zijn of haar meest bijzondere herinnering over Nieuw Land of haar voorgangers deelt, maakt kans op een jaar lang gratis entree in Nieuw Land!

Op de plek van het huidige Nieuw Land stond eerst het Informatiecentrum Nieuw Land. Het gebouw werd in de volksmond ook wel 'De Driekap' genoemd. Na een grote brand in 1987, kwam het Nieuw Land Poldermuseum hiervoor in de plaats. Op 1 februari 2004 fuseerde het Nieuw Land Poldermuseum met het Rijksarchief in Flevoland, het Sociaal-Historisch Centrum voor Flevoland en het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten en ontstond het huidige Nieuw Land Erfgoedcentrum. Het museum + archief + studiecentrum dat de geschiedenis van Flevoland vertelt, werd gevestigd in het gebouw van het Poldermuseum dat was ontworpen door Architectenbureau Atelier Pro. Het gebouw werd op 26 februari 2005 geopend door staatssecretaris Medy van der Laan en is dit jaar 10 jaar in gebruik.

Sinds de opening van Nieuw Land in 2005 werden er vaste presentaties opgezet over de Swifterbantcultuur, de inpoldering, het leven van Flevolanders van vroeger t/m nu en maritieme archeologie. Verder waren er tijdelijke tentoonstellingen over de Afsluitdijk, Markermeer, migratie, natuur en de ondergang van de Batavia. Bijzonder was de komst van Michelle, de oudste Flevolandse, naar Nieuw Land. De presentaties werden omlijst door educatieve projecten en activiteiten voor kinderen en volwassenen.

De onderzoeksafdeling publiceerde boeken over de geschiedenis van gezondheidszorg, bestuur, onderwijs en landbouw in Flevoland. Samenwerking met universiteiten resulteerde onder meer in de Polderatlas. Bijzonder zijn ook oprichting van een leerstoel maritieme archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de jaarlijkse veldcursus voor studenten die de International Field School for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) organiseert. Dankzij het project Metamorfoze konden belangrijke archieven worden gedigitaliseerd. Nieuw Land heeft meerdere malen hoogwaardig bezoek ontvangen: in 2005 en 2006 bezocht koningin Beatrix Nieuw Land. Tijdens haar laatste bezoek werd de toenmalige vorstin vergezeld door het koninklijk echtpaar van Jordanie.

Feestelijke acties

Nieuw Land viert het jubileum met feestelijke acties. Kinderen t/m 14 jaar maken kans op een mooie prijs als zij op 26 februari hun thuisgemaakte knutselwerk in Nieuw Land inleveren.

Nieuw Land is benieuwd naar de herinneringen van mensen. Heeft u herinneringen aan Nieuw Land en/of haar voorgangers? Deel dan uw Nieuw Land verhaal, liefst met digitale foto's en/of (film-)beelden, via redactie@flevolandsgeheugen.nl.. Deze actie is voor deelnemers vanaf 15 jaar. Inzending is mogelijk vanaf 17 februari tot en met 28 februari. Kijk voor alle informatie op www.flevolandsgeheugen.nl. Op 4 maart worden de winnaars van de twee acties via de site van Nieuw Land bekendgemaakt. Nieuw Land is op 26 februari open van 10.00 tot 17.00 uur.