Première muziektheater KRUIT! van DeltaDua

Persbericht Première muziektheater KRUIT!

Amsterdam, 28 januari 2015

Première muziektheater KRUIT! van DeltaDua

Zaterdag 28 februari 2015, Zaantheater, Zaandam, 20.30 uur.

Op zaterdag 28 februari 2015 gaat de muziektheatervoorstelling KRUIT! van DeltaDua in première. KRUIT! is het vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse opstand in 1817 geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse gezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie. Deze Jean Lubbert voegde op zijn 63e levensjaar de naam ‘Van Saparoea’ toe achter zijn achternaam ‘Van den Bergh’. Dit gebaar en de roman van de Nederlandse schrijver Johan Fabricius over het leven van deze jongen vormen de inspiratiebronnen voor KRUIT!

KRUIT! Het vergeten verhaal 16 mei 1817: Honderden goed bewapende opstandelingen bestormen onder leiding van de Molukse volksheld Pattimura het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparoea, waar de Resident Van den Bergh met zijn familie bescherming heeft gezocht. De rebellen slachten op gruwelijke wijze iedereen af. Alleen Jean Lubbert, de zesjarige zoon van de Resident, overleeft de nachtmerrie.

KRUIT! begint geruime tijd na de moord op het gezin. De historische figuren komen samen op de plek des onheils. In het fort dat nooit is opgehouden met huilen, wordt het verleden ontrafeld. Is Pattimura een volksheld, nationalist of volksmenner? En waarom voegde Jean Lubbert op zijn 63e levensjaar ‘Van Saparoea’ toe achter zijn Nederlandse achternaam? Alle personages worstelen met de vraag of verzoening uiteindelijk mogelijk is.

Het gedeelde verleden tussen Nederland en haar voormalige koloniën zoals de Molukken, is nog steeds pijnlijk actueel. Onbegrip en boosheid verhitten vaak de publieke discussie, terwijl kennis over het verleden ontbreekt. KRUIT! legt een voor velen onbekende geschiedenis bloot en maakt duidelijk waar de onvrede met de koloniale overheersers vandaan kwam: de meedogenloze jacht op specerijen, vooral op de kruidnagel, dat het ‘zwarte goud’ werd genoemd.

De roman De schreeuw van de witte kakatoe van Johan Fabricius is inspiratiebron voor KRUIT!. In KRUIT! komen Molukse traditionele rituele zang, Tifa-Totobuangklanken, klassieke muziek en hedendaagse westerse muziek samen.

Regie, artistieke leiding Anis de Jong Tekst Frank den Os Spel Alex Lekatompessy, Nel Lekatompessy, Matthias Maat, François Pical Zang Julya Lo’ko Muziek Alain Eskinasi, Rudy Tuhusula Toneelbeeld Silvana Nicoletta

KRUIT! wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Moluks Historisch Museum, Lira Fonds, Janivo Stichting

Regisseur Anis de Jong: “Wat mij intrigeerde was dat de echte Jean Lubbert in zijn manuscript beweert dat hij niets meer weet van de moord op zijn familie, zijn leven in de kampong en de verzorging door Maria. Wel beschreef hij gedetailleerd zijn belevenissen na aankomst in Surabaya en de bootreis naar Nederland. Des te wonderlijker is zijn verzoek om ‘Van Saparua’ aan zijn naam toe te voegen. Hierdoor is zijn familie tot op de dag van vandaag verbonden met het drama van 1817.”

Tekstschrijver Frank den Os: “Mijn moeder is geboren in Ambon. Toen zij in 1948 terugkwam naar Nederland was er nauwelijks oor voor de oorlogsverhalen uit Nederlands-Indië. Dat fascineert me: ons koloniale verleden behoort amper tot het collectieve geheugen. Hoewel de Pattimura-opstand in de Molukken jaarlijks wordt herdacht en gevierd, kennen Nederlanders hun eigen geschiedenis niet. Dat is niet alleen jammer, maar kan onbedoeld ook culturele spanningen veroorzaken.”

Speeldata 2015
do 26 feb 20:00 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl try-out
vr 27 feb 20:00 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl try-out
za 28 feb 20:30 Zaantheater Zaandam www.zaantheater.nl première
vr 6 mrt 20:15 Theater de Tamboer Hoogeveen www.detamboer.nl
za 7 mrt 20:30 Theater Castellum Alphen a/d Rijn www.theatercastellum.nl
za 14 mrt 20:30 Theater de Cameleon Amsterdam www.decameleon.nl
vr 27 mrt 20:00 Stadsschouwburg Middelburg www.zeelandtheaters.nl/schouwburg-middelburg
vr 3 apr 20:00 Het Klooster Woerden www.kloosterwoerden.nl
za 4 apr 20:00 Bijlmer Parktheater Amsterdam www.bijlmerparktheater.nl
do 9 apr 20:30 Odeon De Spiegel Zwolle www.odeondespiegel.nl
vr 10 apr 20:30 Deventer Schouwburg Deventer www.deventerschouwburg.nl
za 11 apr 20:15 Theater Hof 88 Almelo www.hof88.nl
zo 9 apr n.n.b. Museum Bronbeek Arnhem o.v.b.
za 16 mei n.n.b. Pattimura Park Ambon Indonesië o.v.b.
za 23 mei n.n.b. Erasmushuis Jakarta Indonesië o.v.b.
wo 3 jun n.n.b. Tong Tong Fair Den Haag www.tongtongfair.nl
zo 7 jun n.n.b. Tong Tong Fair Den Haag www.tongtongfair.nl

Stichting DeltaDua

Stichting DeltaDua is het enige Moluks-Nederlandse muziektheatergezelschap in Nederland. Zij vindt haar inspiratie in de ontstaansgeschiedenis van de Molukken, de gedeelde koloniale geschiedenis met Nederland en de komst van Molukkers naar Nederland.

Bio’s cast KRUIT! van DeltaDua

Anis de Jong - regie

Anis is oprichter, artistiek leider en regisseur van DeltaDua, voorheen theatergroep Delta die vanaf 1983 tot 2008 heeft bestaan. Hij regisseerde o.a. de succesvolle voorstellingen Vrouwen van kamp Westkapelle (i.s.m. Theaterproductiehuis Zeelandia) en Barak 1B (Theaterfestival Boulevard). Zijn eerste buitenlandse regie is Paku Tjoklat – De Bruine Spijker. Anis werkt bij diverse theatergroepen als gastregisseur en -acteur. Als filmacteur is hij te bewonderen in onder andere de Gouden Kalf-winnende film van 2014 Aanmodderfakker, Majesteit en Jezus is een Palestijn en televisieseries zoals Smeris, Moordvrouw en A’dam & E.V.A. In 2007 ontving theatergroep Delta de Cosmic Award als waardering voor zijn bijdrage aan het Nederlandse theaterbestel.

Frank den Os - tekst

Frank volgde zijn theateropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem waar hij zijn diploma haalde in Toneelschrijven. Frank schreef en regisseerde bij DeltaDua diverse jeugdvoorstellingen zoals Pandji! en Zeven Bergen van Verlangen Ngimas van zon en maan en Biskoewit Verkade. In 2011 schreef Frank mee aan de voorstelling Paku Tjoklat – de Bruine Spijker en herschreef deze in 2014 tot de volwaardige theatertekst van KRUIT!. Met zijn eenakter Duivelskind, Duivelskind van Jeugdtheater Artemis won hij in 1994 de Hans Snoekprijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling van dat seizoen.

Alex Lekatompessy – spel: Pattimura

Vanaf de jaren ’90 acteert Alex onder andere in vertelvoorstellingen bij DeltaDua en de succesvolle musical Deadwood Dick van De Nieuw Amsterdam. Alex is sinds de jaren ’70 actief als slagwerker bij de Molukse band Almadjoru en een van de eerste live hiphopband Nuclarity uit Amsterdam. Met hen heeft hij zowel nationaal als internationaal in het clubcircuit en op festivals gespeeld. Naast muzikant was Alex ook verantwoordelijk voor de muzikale leiding van bewegingstheatergroep I&I uit Nijmegen en kindertheatergroep Spikkel uit Amsterdam.

Matthias Maat – spel: Jean Lubbert van den Bergh

Matthias voltooide de Toneelschool te Amsterdam en werkte met een breed scala aan regisseurs zoals waaronder Gerardjan Rijnders, Mirjam Koen, Lotte van den Berg, Jan Joris Lamers, Jakop Ahlbom en Karina Holla. Daarnaast werkt Matthias regelmatig met studentregisseurs van de Amsterdamse Theaterschool en Filmacademie voor hun eindexamenproducties. Matthias was ook te zien in de NCRV-televisieserie In naam der Koningin van Bram van Erkel.

Nel Lekatompessy – spel: Maria

Nel is medeoprichter van DeltaDua waar ze meer dan 30 jaar voorstellingen speelt en een aantal producties zelf heeft (mee)geschreven, zoals Paku Tjoklat – de Bruine Spijker. Naast het spelen bij DeltaDua is ze actrice geweest bij Speeltheater Holland en te zien in films en commerials en op televisie en radio. Nel toert met de vrije-theaterproductie De Stille Kracht van Senf Theaterpartners. In opdracht van SSVA (Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon) gaf Nel in 2012 in het kader van milieueducatie theaterlessen aan docenten van basisscholen voor groen onderwijs in Ambonstad.

In 1996 krijgt zij de Zami-Award uitgereikt voor haar inzet als ‘zwarte’ actrice. In 2007 ontvangt zij samen met Anis de Jong de Cosmic Award.

François Pical - Risakotta

François studeerde in 2009 af aan de Hogeschool INHolland Haarlem aan de opleiding Media & Entertainment Management. Sinds 2013 was hij te zien in de DeltaDua-voorstellingen Compagnie B en Een Mooie Plekske in Wolluk. Vanaf 2008 speelt hij met zijn neven en nichten in de band M-BroSis (Moluccan Brothers & Sisters). Sindsdien speelde de band onder andere in Paradiso, ging het met Veronica op Campingtour en bereikte tijdens The Clash of the Coverbands in 2011 de halve finale in de regio Noord-Holland. François Pical was gedurende zijn studententijd interviewer voor Veronica Holding en hij had een eigen radioshow met drie medestudenten op v-radio.nl.

Julya Lo’ko – Martha Christina

Julya is bekend van de jaren ‘70/’80 funkgroep Cheyenne en haar Amerikaanse Top 100 single-notering van Help Me Out. Zij won de Zilveren Harp en werd genomineerd voor BVPOP met haar band Lo'ko Shebang! Julya heeft als leading lady getoerd met Jan Akkerman, Jasper van t Hof en Cesar Zuiderwijk, Billy Preston en de Suara Maluku Band. Als backing vocalist trad zij op bij de Rainbowtrain van Hans Vermeulen voor nationale en internationale artiesten zoals Dionne Warwick. Sinds begin jaren ’90 staat Julya samen met gitarist Erwin van Ligten in haar eigen muziekproducties in de Nederlandse theaters in samenwerking met onder andere Mathilde Santing, Astrid Seriese, Angela Groothuizen, Berget Lewis en Izaline Calister. Naast singer-songwriter is Julya ook yogadocent en heeft onlangs haar eerste Mantra-cd uitgebracht: A silent waiting heart.

Alain Eskinasi - muziek

Alain is muziekproducent, componist en muzikant. Zijn debuutalbum Many worlds, One Tribe stond in 1997 op nummer 1 in de hitlijst van Indonesië. In 2004 won Alain een Edison voor zijn jazz/wereldmuziekproductie Electrococo. Zijn muziek is onder andere gebruikt in de populaire televisieserie Sex and the City en in de film One hour photo met Robin Williams. Tussen 2009 en 2012 toerde Alain met cabaretière en vocaliste Suzanne Mateysen die de halve finale van het Leids Cabaret Festival haalde. Recentelijk werd zijn muziek gebruikt in So You Think You Can Dance – USA.

Rudy Tuhusula - muziek

Rudy is instrumentalist, componist, instrumentenbouwer en acteur. Hij werkt sinds 1989 voor DeltaDua-producties en voor diverse andere gezelschappen en was als gastdocent verbonden aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen. Voor de film Oeroeg schreef Rudy samen met Hennie Vrienten de muziek. Rudy geeft privémuzieklessen en Tifa-workshops voor ensembles in Molukse wijken Volgens de Molukse traditie, leerde hij van zijn vader de Tifa (Molukse trommel) en de Totobuang (metalen xylofoon) te bouwen. Sindsdien maakt en bespeelt Rudy de instrumenten zelf en componeert hij er nieuwe muziek voor.