Proces-verbaal voor onzorgvuldige hondenhandelaar | politie.nl


Laatste update:
26-02-2015 | 15:46

Woordvoering:
Zeeland-West-Brabant - mediadesk West

Gemeente Moerdijk - Tijdens een reguliere controle door dierenagenten bij een hondenhandelaar in de gemeente Moerdijk zijn diverse misstanden geconstateerd. De huisvesting van de aanwezige honden en paarden lieten veel te wensen over. In sommige verblijven was geen water aanwezig.

Tijdens de controle lieten de dierenagenten zich door de eigenaar over het erf rondleiden. In de twee donkere en koude schuren waren enkele hondenkennels en paardenstallen gebouwd. De aanwezige honden waren niet allemaal gechipt en voorzien van een dierenpaspoort.

Onfrisse onderkomens

Van de aanwezige honden was een aantal zeer angstig en niet gesocialiseerd. Twee zeer jonge pups waren nog te jong om zonder moederhond te kunnen. De mopshondjes zijn om die reden na overleg met de officier van justitie strafrechtelijk inbeslaggenomen. Daarnaast waren twee Franse Buldoggen in
een paardentrailer ondergebracht. Een van deze hondjes bleek een onbehandelde oogontsteking te hebben met blindheid tot gevolg.

puppy

Drie andere honden zaten in te donkere en te kleine vervuilde kennels. Ook werd een hond ontdekt die slechts een plastic ton als nachthok had. De aanwezige paarden konden niet beschikken over vers voer en fris drinkwater. De vloeren van hun onderkomens waren doordrenkt met urine en ontlasting.

Bestuursdwang opgelegd

Omdat de eigenaar na een vorige controle geen maatregelen had genomen om orde op zaken te stellen binnen zijn bedrijfsvoering, is tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij zal zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden. Om hem aan te sporen tot een betere verzorging van de dieren
is bovendien bestuursdwang opgelegd via de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

144 Red een Dier

Bent u getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing? Dan is er een centraal nummer dat u kunt bellen om het te melden: 144. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar tegen lokaal tarief. Uiteraard kunt u ook de politie bellen op 0900 8844.