Uitbreiding gebied met lengtebeperking zwaar verkeer


26-2-2015

B en W overwegen om het gedeelte van de binnenstad waar voor voertuigen een lengtebeperking van 11 meter geldt, uit te breiden.

Reden is dat langere voertuigen via het Kleine Oost de stad in rijden en vervolgens bij de kruising Grote Oost/Zon vastlopen.
Het idee is het bestaande gebied (havenkwartier) uit te breiden met Kleine Oost, Zon, Gerritsland, G.J. Henninkstraat, Gasfabriekstraat, Turfhaven, Gravenstraat en Breestraat.





Blauw is bestaand, felgroen is nieuw gebied

In 2013 heeft de gemeenteraad de notitie `Zwaar verkeer' vastgesteld. Deze notitie is opgesteld op basis van een inventarisatie van knelpunten en overlast van zwaar verkeer in de stad. De notitie is met inbreng van vele belanghebbenden tot stand gekomen. Een van de projecten die hier uit
gerold is, is het uitbreiden van het gebied met een lengtebeperking van 11 meter richting Kleine Oost, Gerritsland e.o. In het zuidelijk deel van de binnenstad is deze lengtebeperking al enige tijd van kracht.

Vast rijden en keren....

Het komt regelmatig voor dat voertuigen langer dan elf meter tot de kruising Grote Oost/Zon rijden. Deze voertuigen moeten dan de Zon in. Deze straat is zo smal, dat vrachtwagens hier niet goed kunnen doorrijden naar het Gerritsland.
Ook komt het voor dat vrachtwagens op het kruispunt Grote Oost/Zon noodgedwongen keren, omdat ze pas daar merken dat zij niet mogen doorrijden over het Grote Oost. Daar geldt de lengtebeperking van 11 meter al. Het keren van grote voertuigen op de kruising leidt tot opstoppingen, ergernissen
en soms zelfs tot schade aan de weg en straatmeubilair. Door de lengtebeperking die al geldt in het havengebied uit te breiden naar Kleine Oost, Zon, Gerritsland en omgeving wordt voorkomen dat voertuigen zich vast rijden op de Zon of gaan keren.

Reacties welkom

B en W willen bij hun definitieve besluitvorming graag gebruik maken van de mening en ervaringen van weggebruikers en andere belanghebbenden. Zij kunnen hun reactie t/m vrijdag 20 maart richten aan gemeente@hoorn.nl of Postbus 603, 1620 AR Hoorn. Reacties via twitter of facebook zijn ook
welkom.