Rol V&VN in Plan van aanpak verpleeghuizen


Vorige week heeft staatssecretaris Van Rijn (VWS) het Plan van aanpak kwaliteit verpleeghuizen gepresenteerd. Met dit plan wil de staatssecretaris de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen verbeteren. Hiermee neemt VWS het initiatief om vanaf 2015 met een brede alliantie uit de sector te werken
aan de visie voor de verpleeghuiszorg in 2025. V&VN is onderdeel van deze alliantie. V&VN vindt de multidisciplinaire aanpak sterk en de samenwerking met clienten, de beroepsgroepen en de bestuurders van instellingen onontbeerlijk.

Om de doelen van het plan te bereiken is goed opgeleid personeel essentieel. V&VN benadrukt dat dit niet betekent dat er alleen hbo-opgeleide verpleegkundigen nodig zijn, maar dat er in teams een goede mix van zorgprofessionals moet zijn. Ook moeten de opleidingen beter aansluiten bij de
praktijk. De beroepsprofielen die er vanaf 2012 liggen bieden daar een mooie basis voor. Ze anticiperen op deze toenemende complexiteit van de zorg.

Speerpunten
'Met waardigheid en trots. Liefdevolle zorg voor onze ouderen' is de titel van het Plan van aanpak. De volgende speerpunten staan er in beschreven:
1. Optimale samenwerking tussen client, informele zorg en zorgverlener
2. Basis op orde: veilige zorg
3. Meer ruimte voor - en kwaliteit van - professionals
4. Kwaliteit staat of valt met bestuurlijk leiderschap
5. Openheid en transparantie.

Optimale teams
Helma Zijlstra, directeur V&VN: "Wij pleiten voor een combinatie van hbo'ers, mbo'ers en lbo-opgeleiden. Door een goede combinatie te maken van zorgverleners die kunnen begeleiden, zorgverleners die kunnen verplegen en mensen die innoveren verbetert de zorg zonder dat het veel duurder wordt.
Organisaties moeten investeren in scholing en bijscholing en het samenstellen van de juiste teams."
De uitvoering van het plan staat of valt met de rol die bestuurders innemen. Het is noodzakelijk dat zij bestuurlijk leiderschap tonen.

Stem van leden
V&VN neemt de signalen van haar leden mee in alle gesprekken. Uit het onderzoek dat V&VN vorige week met EenVandaag hield blijkt dat een op de vier verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in een verpleeghuis vindt dat er te weinig gekwalificeerd personeel in dienst is. Uit het onderzoek
blijkt ook dat ruim een op de vier verpleegkundigen en verzorgenden (28 procent) de kwaliteit van het eigen verpleeghuis onvoldoende vindt. Lees alle onderzoeksresultaten.
V&VN blijft input vragen van de achterban, bijvoorbeeld over de samenstelling van teams in verpleeghuizen via LinkedIn. Geef je mening.

Leidraad
De optimale samenstelling van teams in verpleeghuizen is een belangrijk speerpunt van het Plan van aanpak. V&VN gaat, samen met het Zorginstituut, Verenso (specialisten ouderengeneeskunde) en werkgeversorganisaties ActiZ en BTN werken aan deze leidraad.
De resultaten uit het project Proeftuinen ouderenzorg worden meegenomen bij het opstellen van de Leidraad.

Zorgleefplan
In het Plan van aanpak wordt ook het Zorgleefplan genoemd. V&VN vindt dat het huidige Zorgleefplan goed moet worden ingezet en is initiatiefnemer van Zorgleefplanwijzer.nl. Op deze website is informatie over het zorgleefplan te vinden.

Meer informatie
- Plan van aanpak kwaliteit verpleeghuizen
- V&VN: leidraad goede samenstelling teams verpleeghuizen



[IMG]