Twee keer zo hard als toegestaan | politie.nl


Laatste update:
26-02-2015 | 10:52

Haarlem - Tijdens een snelheidscontrole op de Waarderweg (50 km) werd woensdagavond tussen 19:40 en 21:40 uur een hoogste snelheid gemeten van 103 km per uur. Ruim een kwart van alle bestuurders reed te snel.

Van de 822 bestuurders, uit beide richtingen, hielden 237 zich niet aan de snelheid. Bij het meten van de snelheid werd gebruik gemaakt van een onopvallende radarauto. Alle overtreders krijgen binnenkort een boete thuisgestuurd.
Snelheid na correctie
Bij snelheidscontroles bekeurt de politie vanaf 4 km per uur te snel. Deze vier kilometer is in werkelijkheid hoger omdat rekening wordt gehouden met afwijkingen die de kilometerteller van de gemiddelde auto of motor. Deze apparatuur wordt immers niet jaarlijks geijkt.
Geen 4 maar 7 km te hard
Vanwege een mogelijke afwijking van de km-teller wordt daarom in de praktijk pas bekeurd bij snelheden vanaf 7 km boven de maximumsnelheid. Op een 50-km weg betekent dit vanaf een (gemeten) snelheid van 57km per uur. Hiervan wordt 3 km afgetrokken, de zogenaamde meetcorrectie. Dit levert de
gecorrigeerde snelheid op.
Hierdoor lijkt het alsof het om een snelheidsoverschrijding van slechts 4 km per uur gaat, terwijl de daadwerkelijk gereden snelheid dus hoger ligt.