Vraag aan de burgemeester: OZB


Gepubliceerd op: 25 februari 2015, Laatst bewerkt op: 26 februari 2015

Monopoly huisjes en geld

Voor veel inwoners is het onduidelijk wie belasting betaalt op onroerende zaken zoals woningen, winkels en kantoorpanden. Maar de vraag: `waarom daalt deze belasting niet als de waarde van mijn woning daalt?' zie ik regelmatig voorbij komen. Met wethouder Nicole Dierdorp sta ik daarom stil bij
de OZB-belasting.

De gemeente heft belasting op onroerende zaken, zoals de Gemeentewet voorschrijft. De gemeenteraad bepaalt het gedeelte van de woningwaarde. Jaarlijks stelt de gemeente een nieuwe WOZ-waarde vast van woning of bedrijfspand.

Nicole Dierdorp (Foto Najib Nafid)Nicole Dierdorp (Foto Najib Nafid)De inkomsten uit de OZB komen terecht in de portemonnee van de gemeente en kunnen voor alle gemeentelijke taken gebruikt worden. Welke dit zijn, bepaalt de gemeenteraad. De OZB gebruikt de gemeente voor bijvoorbeeld het in
stand houden en verbeteren van voorzieningen zoals: veiligheid, onderwijs, brandweer, wegen, plantsoenen en accommodaties.

Daling van de WOZ-waarde leidt niet per definitie tot een lagere OZB. Om de opbrengsten OZB op peil te houden, stijgt het tarief bij een daling van de WOZ-waarde van een woning. Rijswijk verhoogt de opbrengsten OZB voor 2015 slechts met een inflatiecorrectie van 1,5%.

In vergelijking met de omliggende gemeenten zit Rijswijk met een tarief van 0,1215 % voor de woningen net onder het gemiddelde van de Haagse regio en qua totale woonlasten is Rijswijk zelfs een van de goedkoopste regiogemeente.

Michel Bezuijen (Foto Najib Fafid)Michel Bezuijen (Foto Najib Fafid)U krijgt binnenkort de aanslagen gemeentelijke belastingen in de bus. Heeft u vragen, bel dan met de speciale informatielijn, tel. (070) 326 19 81. Het nummer is elke werkdag te bereiken van 08.30 tot 17.00 uur.

Door deze aanpak is het aantal bezwaarschriften flink afgenomen. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De gemeente ontving hiervoor zelfs een prijs van de Verenigde Naties en leidt tot meer tevreden burgers.

Michel Bezuijen

Zie ook

* Vraag aan de burgemeester: laaggeletterdheid

Vrouw leest krant, klik voor meer info laaggeletterheid

Meneer A.R. geeft taalles in Stervoorde aan een groep allochtone vluchtelingen. Hij heeft moeite om autochtone laaggeletterde Rijswijkers te bereiken. Waarom is dat in Rijswijk zo moeilijk? En hij wil weten of een zogenaamd Taalpunt voor autochtone Nederlanders met taalproblemen bij de
Bibliotheek aan de Vliet opgestart kan worden? En wijst op een actieve rol voor huisartsen.

* Deel Vraag aan de burgemeester: OZB op Facebook
* Twitter