CDA steunt wetsvoorstel voor afnemen Nederlanderschap van veroordeelde terroristen

In mei 2013 riepen het CDA, de VVD en de ChristenUnie de regering op om een wetsvoorstel te maken die het mogelijk maakt om de nationaliteit af te nemen van personen die zijn veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. De strekking van de betreffende motie luidde: "verzoekt de regering, voor 1 september 2013 een wetsvoorstel in consultatie in te laten gaan strekkende tot wijziging van in elk geval artikel 15 van de Wet op het Nederlanderschap om te verzekeren dat deelname aan een terroristische organisatie leidt tot verlies van de Nederlandse nationaliteit". Deze week werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over dit wetsvoorstel.

De CDA-fractie heeft tijdens het debat haar steun uitgesproken voor dit voorstel. Het geeft namelijk helder weer dat de rechten en plichten van het Nederlanderschap duidelijke begrenzingen kent. Het plegen en/of voorbereiden van terroristische misdrijven druist in tegen alle waarden waar de Nederlandse rechtstaat voor staat. De CDA-fractie heeft de minister verder gevraagd hoe het staat met het verbod op het uitreizen naar gebieden waar een jihadstrijd wordt gevoerd, zoals Syrie en Irak.

Tot slot is het Europees Verdrag inzake Nationaliteit (EVN) besproken. Minister Opstelten onderzoekt momenteel binnen de Raad van Europa hoe andere landen omgaan met ontneming van de nationaliteit bij personen die maar over een nationaliteit beschikken. De uitkomsten van dit onderzoek en de reactie van de regering op de gestelde vragen komen aan de orde in het tweede deel van het debat, dat over enkele weken wordt gehouden.

Trefwoorden

* wetsvoorstel * terrorisme * jihadstrijd * nationaliteit * Peter Oskam