Invloed op keuze nieuwe burgemeester


Burgers van Heerlen kunnen een rol spelen in de keuze voor een nieuwe burgemeester voor de stad.

Ze kunnen aanbevelingen doen voor de profielschets, die als basis dient voor de sollicitatieprocedure. Dat kan door een mail te sturen naar het speciaal voor dat doel geopende e-mailadres nieuweburgemeester@heerlen.nl.

Voorkeur van burgers

De fracties in de gemeenteraad willen graag weten welke type nieuwe burgemeester de burgers van Heerlen willen hebben. Binnenkort gaat de raad de profielschets vaststellen en wil daarbij graag de meningen en de voorkeuren van de burgers. Zij krijgen daarom tot en met maandag 2 maart 18.00 uur,
de gelegenheid om hun mening of voorkeur bekend te maken via de mail.
Alle e-mails worden verzameld en aangeboden aan de raadsleden. Op basis van hun eigen inbreng en die van de burgers, stelt de raad de profielschets vast. Daarin staat welke eigenschappen en speciale vaardigheden iemand moet hebben om hier burgemeester te kunnen worden.

Procedure

Nadat de profielschets is vastgesteld, opent de minister van binnenlandse zaken de vacature en roept kandidaten op om te solliciteren. De profielschets is het belangrijkste deel van die oproep.
Kandidaten kunnen aan de hand van de schets beoordelen of ze in Heerlen burgemeester willen worden en of ze zich geschikt vinden voor deze functie.
Een vertrouwenscommissie uit de raad voert vervolgens de selectiegesprekken en adviseert de raad over wie het zou moeten worden. De raad doet op zijn beurt een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken.
Naar verwachting wordt de nieuwe burgemeester in het najaar benoemd.



Publicatiedatum: dinsdag 24 februari 2015

ga naar het nieuwsarchief