G32; regel passend toewijzen lokaal

De G32 pleit ervoor om afspraken over passend toewijzen van sociale huurwoningen lokaal tussen corporaties en gemeenten te maken. Passend toewijzen is onderdeel van de concept AMvB (ontwerp-besluit toegelaten instellingen Volkshuisvesting) die 24 februari in de procedurevergadering van de commissie Wonen en Rijksdienst aan de orde komt. De G32 vraagt de commissie de passendheidstoets te agenderen voor overleg met de minister.

In de AMvB wordt de in de Novelle opgenomen passendheidstoets nader geregeld. Voorgesteld wordt dat corporaties aan ten minste 95% van de huishoudens met potentieel recht op huurtoeslag woningen verhuren met een huurprijs tot en met de aftoppingsgrens. Er is voorzien in een overgangstermijn van drie jaar. Jop Fackeldey, voorzitter van de fysieke pijler van de G32: "De steden van de G32 onderschrijven het uitgangspunt van de minister dat corporaties passend moeten toewijzen volledig, juist omdat betaalbaarheid van het wonen voor steeds meer inwoners in onze steden een groot probleem is. Wij betwijfelen wel ten zeerste of dit hoge percentage, mede gezien de grote regionale verschillen, overal uitvoerbaar en dus realistisch is. "

Onderzoek van het RIGO dat onlangs aan de G32 is gepresenteerd laat zien dat de laatste jaren de goedkoopste voorraad snel aan het afnemen is. In Utrecht (onderzoek RIGO en Woningwet naar de betaalbaarheid in Utrecht, december 2013) bijvoorbeeld is het percentage huurwoningen tot de eerste aftoppingsgrens in de periode 2010-2013 gedaald van 68% naar 26%! Dat heeft een direct effect op de passendheid van de toewijzing. Kreeg in 2010 in Utrecht 36% van de primaire doelgroep nog een woning tot aan de 1e aftoppingsgrens toegewezen, in 2013 is dit nog slechts 6%.

De G32 heeft al eerder de zorg over de ontwikkelingen rond de beschikbaarheid en bereikbaarheid in relatie tot de betaalbaarheid van woningen onder de aandacht van de Kamer gebracht. Uit een aantal landelijk onderzoeken naar omvang en aard van de problematiek blijkt dat juist voor nieuwe huurders de beschikbaarheid met name voor de primaire doelgroep de afgelopen jaren schikbarend is afgenomen. Om een volledig beeld te krijgen van de ontwikkeling in de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor de diverse doelgroepen in de steden heeft de G32 RIGO gevraagd een onderzoek te laten uitvoeren naar de ontwikkelingen in de betaalbaarheid in de afgelopen jaren.

Jop Fackeldey: "De eerder genoemde regionale verschillen en de verschillende effecten die passend toewijzen op de corporaties kunnen hebben, baren ons zorg. De G32 dringt aan op een bandbreedte benadering, met een afspraak over het gekozen percentage in de prestatieafspraken tussen gemeente en corporatie. Die bandbreedte zou dan idealiter de eerste 5 jaar ergens tussen de 80 en 100% moeten liggen en na een ingroeiperiode tussen 90 en 100%. Wij onderschrijven in dat opzicht de brief die Aedes op 23 januari aan de minister heeft gestuurd over dit onderwerp."