Tunnels Noord-Holland vol mankementen
Tunnels Noord-Holland vol mankementen
Veiligheidsdeskundige: Elk van de gebreken is genoeg voor een ramp
HILVERSUM - Het onderhoud aan vier grote Noord-Hollandse rijkstunnels (de Wijkertunnel, Velsertunnel, Zeeburgertunnel en Schipholtunnel) laat ernstig te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en RTV NH. Volgens een groot aantal deskundigen komt dat omdat onderhoud niet de prioriteit heeft en dat kan volgens hen desastreuze gevolgen hebben.
Het aantal gebreken dat de afgelopen jaren in de bestaande tunnels van Rijkswaterstaat is geconstateerd, is groot. Dit blijkt uit verschillende inspectierapporten in het bezit van RTV NH en EenVandaag. Brandmelding- en brandblusinstallaties werken niet, vluchtwegen zijn lek waardoor er bij brand rook in de vluchttunnel kan komen en camera- en omroepinstallaties zijn stuk. Het zijn slechts enkele punten van de tientallen gebreken in alle vier de rijkstunnels. Veel van de installaties die levensreddend zouden moeten zijn, hadden al vervangen moeten worden. "Elk gebrek op zich is voldoende om een relatief klein ongeluk te laten ontaarden in een catastrofe", zegt veiligheidsdeskundige Ben Ale. 
Ale staat niet alleen in zijn kritiek op Rijkswaterstaat. Ook burgemeester Jan Lonink van Terneuzen (deels verantwoordelijk voor de Westerschelde-tunnel) maakt zich zorgen. "Ik zou liever hebben dat niet de slager zelf zegt, mijn vlees is goed. Maar dat een onafhankelijke instantie dit doet.', aldus burgemeester Lonink.
Grootschalig achterstallig onderhoud
In een rapport uit oktober 2014 tikt de Algemene Rekenkamer de minister al op de vingers over de groeiende post: grootschalig achterstallig onderhoud. "Er is een structureel tekort van ruim 500 miljoen euro bij het ministerie om het huidige en het achterstallig onderhoud aan te pakken. Hoe langer dit voortduurt des te duurder het zal gaan worden", zo schrijft de Rekenkamer. In het rapport wordt de minister dringend verzocht de post 'achterstallig onderhoud', wel op te voeren in de begroting. In 2011 adviseerde KPMG al dit te doen maar minister Schultz heeft dit tot op heden niet gedaan. Hierdoor heeft de Tweede Kamer geen volledig zicht op de werkelijke kosten van onderhoud.
Transportondernemers
Woordvoerder Thomas Reitsma van ondernemersvereniging EVO noemt de mate van achterstallig onderhoud zorgelijk. "Het is voor ons van essentieel belang dat die installaties goed werken, dat mensen weg kunnen in geval van nood. De normen zijn duidelijk, dan moet Rijkswaterstaat zich daar zelf ook aan houden!" Veiligheidsdeskundige Ben Ale veroordeelt de handelswijze van Rijkswaterstaat en het ministerie: "Het kwalijke van de zaak is dat Rijkswaterstaat naar buiten communiceert dat de tunnels tip top in orde zijn. Terwijl ze weten dat dit niet zo is. Daarmee gedraagt deze organisatie zich eigenlijk als een willekeurige café-eigenaar, die weet dat zijn nooduitgangen niet open kunnen!"
Rijkswaterstaat: tunnels wel veilig
Uiteraard is de minister om een reactie gevraagd, maar zij had geen tijd om te reageren. Rijkswaterstaat doet dat wel en laat in een reactie weten dat de tunnels veilig zijn. Wat wij met die inspectierapporten doen is kijken wat er de komende jaren aan onderhoud moet plaats vinden. Als daar zaken uit blijken die direct moeten worden opgepakt, dan wordt dit direct gedaan, aldus Rijkswaterstaatdirecteur Bob Demoet. Ook ontkent Rijkswaterstaat dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Wat wel aan de orde is, is dat we moeten kijken, dat we met het geld dat beschikbaar is keuzes moeten maken op het juiste moment. Prioriteren, dat is geen achterstallig onderhoud.