Nederland gedwongen kampioen energie-innovatie te worden
23/02/2015
Vandaag op Energiepodium.nl een column van Rob de Wijk.
Rob de Wijk is directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en professor Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. In zijn column gaat hij in op de energievoorziening in het licht van de internationale verhoudingen.
Rob de Wijk: "Het voordeel van een hekkensluiter is dat je verouderde technologieen kunt overslaan"
De vraag of er een relatie is tussen de aardbevingen in Groningen en het feit dat Nederland hekkensluiter duurzame economie is, is met een simpel `ja' te beantwoorden. De kern van het antwoord ligt in een term die The Economist in 1977 voor het eerst gebruikte om de toenmalige staat van de
Nederlandse economie te beschrijven: de `Dutch disease'.
Toen in 1959 de grote gasvoorraden in Nederland werden ontdekt, ontstond langzamerhand een situatie waarbij de gasexporten voor de toestroom van vreemde valuta zorgden. Daardoor steeg de vraag naar de gulden, die vervolgens in waarde steeg. Het gevolg van die dure gulden was dat de
concurrentiekracht van Nederland daalde. Daardoor daalden de investeringen en liep de werkloosheid op. Om te voorkomen dat de gulden nog duurder werd, hield de regering de rente laag. Maar dat verergerde het probleem verder. Dat was toen.
Inmiddels wordt de term Dutch disease vooral door niet-economen op een wat lossere manier op Rusland toegepast. Nu wordt vooral geduid op het verschijnsel dat gemakkelijk geld door de export van energie ertoe leidt dat de noodzakelijke economische en maatschappelijke hervormingen uitblijven.
Lees hier meer...
Bron: Energiepodium.nl