'Terugwerkende kracht transitievergoeding tijdelijke werknemers schrappen'

Aanpassing nodig regeling in Wet Werk en Zekerheid
Na een dringend beroep op minister Lodewijk Asscher (SZW) heeft LTO Nederland gisteren opnieuw de Tweede Kamer benaderd met als doel de regeling transitievergoeding alsnog aangepast te krijgen.

Het gaat hierbij vooral met de terugwerkende kracht bij ontslag van tijdelijke medewerkers. Morgen wordt in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg gevoerd over de arbeidsmarkt. Eerder voerde LTO samen met andere branches (horeca en recreatie) gesprekken met Kamerleden over deze heikele kwestie.

Niet voorzien

Met ingang van 1 juli a.s. hebben werknemers recht op een transitievergoeding wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst niet aansluitend voortzet. Dit geldt niet alleen voor vast personeel maar ook, en dat was niet voorzien, voor tijdelijk medewerkers.

LTO vreest dat niet alleen de arbeidsvoorziening in de sector in de verdrukking komt. Ondernemers dreigen opgezadeld te worden met zeer hoge vergoedingen, die kunnen oplopen tot 60.000 euro per bedrijf.

Glastuinbouw Vooral in de glastuinbouw werken heel wat mensen tijdelijk op bedrijven. Ze keren daar jaar in jaar uit weer terug, tot tevredenheid van beide partijen. Bij ontslag zou de transitievergoeding, als de huidige plannen doorgaan, met terugwerkende kracht ook op deze groep van toepassing zijn.

"De terugwerkende kracht voor de transitievergoeding waar het gaat om de tijdelijke werknemers moet worden geschrapt", stelt voorzitter Nico van Ruiten van de vakgroep LTO Glastuinbouw zeer beslist. Daar komt volgens hem bij dat glastuinders naar andere oplossingen gaan zoeken voor tijdelijk werk, zoals uitzend- en losse arbeidskrachten.

10 februari 2015

BRON: Jack Luiten