Code 95 voor chauffeurs


In Europa moeten beroepschauffeurs elke vijf jaar 35 uur nascholing volgen om het C en/of D rijbewijs beroepsmatig te mogen gebruiken. Chauffeurs met een C en/of D rijbewijs geboren voor 1 juli 1955, zijn tot op heden in Nederland vrijgesteld van deze nascholingsplicht. Het bewijs van
vakbekwaamheid (de zogeheten code 95) wordt bij deze groep chauffeurs automatisch op het rijbewijs aangebracht sinds 10 september 2008 (D rijbewijs) en 10 september 2009 (C rijbewijs).

Per 1 juni 2015 wordt de betreffende regelgeving gewijzigd omdat deze vrijstelling strijdig is gebleken met de Europese richtlijn Vakbekwaamheid bestuurders.

Dit betekent dat de groep beroepschauffeurs geboren voor 1 juli 1955 vanaf dat moment niet langer is vrijgesteld van de nascholing en dat de code 95 niet langer automatisch op het rijbewijs wordt vermeld.

Tot 1 juni 2015 bestaat er voor deze groep chauffeurs nog de mogelijkheid om code 95 op het rijbewijs te verkrijgen via vroegtijdige verlenging of het vervangen van het rijbewijs.

Er zijn twee mogelijkheden om een nieuw rijbewijs te verkrijgen:

1. Verlenging van het rijbewijs: er wordt een nieuw rijbewijs afgegeven met een nieuwe geldigheid.

Verloopt het rijbewijs van een beroepschauffeur in 2015 vraag dan zo spoedig mogelijk een eigen verklaring aan. Deze zijn te verkrijgen op het gemeentehuis. De kosten hiervoor bedragen EUR 25,80. Als u deze verklaring heeft ingevuld moet een gedeelte van de eigen verklaring ook nog ingevuld
worden door een arbo-arts.

LET OP: De ingevulde eigen verklaring moet uiterlijk 1 maart 2015 bij het CBR zijn ingediend.

U kunt ook voor deze mogelijkheid kiezen als het rijbewijs nog maar een paar jaar geldig is.

2. Vervanging van het rijbewijs. Er wordt een nieuw rijbewijs afgegeven met dezelfde looptijd als het te vervangen rijbewijs.

Is het rijbewijs van een beroepschauffeur nog meerdere jaren geldig maar staat er nog geen code 95 op, dan kunt u kiezen voor het vervangen van uw rijbewijs. U hoeft dan geen keuring te ondergaan. Dit betekent wel dat de einddatum code 95 gelijk wordt aan de huidige einddatum van het C/D
rijbewijs.

Wie zijn vrijgesteld van code 95

* Brandweerlieden en politiemensen
* Chauffeurs van brandweervoertuigen
* Bestuurders van landbouwvoertuigen
* Bestuurders van de rijdende bibliotheek ( max. 50 km per uur)
* Chauffeurs die minder dan 12 uur per week rijden