Take-off beurs voor Plantics

Gadi Rothenberg. Foto: UvA

Take-off beurs voor Plantics

Toekenning helpt UvA spin-off in het op de markt brengen van bio-plastic

4 februari 2015

Technologiestichting STW heeft een Fase-1 valorisatiebeurs toegekend aan professor Gadi Rothenberg (onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemisty) voor het op de markt brengen van Plantics - een innovatieve en alternatieve plasticsoort, gemaakt van planten.

Het project is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en Plantics BV, een bio-plastics spin-off bedrijf onder leiding van Helias Andriessen en Albert Alberts. Het STW Take-off programma heeft als doel om wetenschappelijke start-ups te helpen hun innovaties de weg te laten vinden naar de markt.

Ontdekking per ongeluk

Plantics is opgericht nadat Alberts en Rothenberg in 2011 per ongeluk een nieuwe soort biologisch afbreekbare polymeer ontdekten bij onderzoek naar katalytische omzetting van biomassa. Dit nieuwe, niet-giftige en ongevaarlijke plastic wordt gemaakt van 100% plantaardig materiaal, en is goedkoop genoeg om polyurethaan en in sommige gevallen polypropyleen en PET te vervangen. In een succesvolle samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam hebben functioneel ontwerpers het nieuwe plastic gebruikt bij het maken van tal van innovatieve producten. Met de hulp en steun van het Van 't Hoff Instituut for Molecular Sciences en Bureau Kennistransfer van de UvA zijn deze nieuwe materialen ontwikkeld en gepatenteerd. Vervolgens is Plantics BV opgericht als spin-off bedrijf om deze nieuwe materialen op de markt te brengen.

bioplastics-pellets-and-foam

Korrels (links) en diverse soorten schuim (rechts) van het nieuwe plantaardige plastic kunnen worden gebruikt voor het maken van tal van producten

Onderzoek naar economische haalbaarheid

De toekenning van EUR40.000 zal worden ingezet voor marktonderzoek, certificering van materialen en risico-analyse, met als doel een valide business case te bouwen voor de productie en marketing van het nieuwe plastic. Volgens Rothenberg zijn er veel mogelijkheden voor biologisch georienteerde bedrijven in Amsterdam: `Amsterdam is een vooruitstrevende stad, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Er zijn diverse bedrijven actief die biologische producten maken en gebruiken, aangemoedigd en gesteund door de stad en de regio. Maar `groen' alleen is niet genoeg - de bedrijven moeten ook echt een economisch voordeel bieden om te kunnen slagen. Met de onderzoeken die door deze Take-off beurs mogelijk worden gemaakt, hopen we te laten zien dat de productie van plastic gemaakt van planten niet alleen duurzaam, maar ook economisch haalbaar is.'

Meer weten?

Onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica