Defensie en partners oefenen anti-terreurinzet
Nieuwsbericht | 30-01-2015 | 16:03
Een 'gekaapt' KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht is donderdagochtend door 2 F-16's gedwongen te landen op Vliegbasis Eindhoven. Bijna 350 militairen en personeel van hulpdiensten deden mee aan `First Strike', een grote door de Koninklijke Marechaussee opgezette anti-terreuroefening.
Rond 12 uur begon de 'kaping' van de KDC-10, die als passagiersvliegtuig dienst doet. Na alarmering rukten de betreffende hulpdiensten uit. Zij stonden dan ook al klaar om, toen het toestel met aan boord 6 kapers en ruim 80 passagiers was geland, de onderhandelingen te beginnen. De eis: brandstof, voedsel, een telefoonverbinding en een vliegtuigtrap.
Executie
Politieonderhandelaars verzamelden steeds meer informatie en wisten tijd te rekken. Toch ging het na een kleine 2 uur mis. De gijzelnemers executeerden 2 passagiers om vervolgens een grote groep vrij te laten. Toen zij even later dreigden op te stijgen met nog circa 40 gijzelaars aan boord, greep de Dienst Speciale Interventies (DSI) in. De elite-eenheid die valt onder de Nationale Politie en bestaat uit politie, Unit Interventie Mariniers en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee, bestormde onder dekking van 2 Fennek pantserwagens het vliegtuig.
Sleepers
Het beeindigen van de gijzeling duurde maar een paar minuten. Toen was het toestel ontzet en werden de bevrijde gijzelaars weggeleid voor fouillering, een (medisch) onderzoek en ondervraging. Opperwachtmeester Thijs van de DSI: "Iedereen die van boord komt, wordt gecontroleerd. We kijken of ze gewond zijn en bieden eventueel hulp. Maar ze worden ook gefouilleerd en gecontroleerd. Er kunnen immers `sleepers' (kapers, red.) tussen de passagiers zitten"
Na de veiligheidscontrole werden alle onschuldige passagiers naar een andere locatie gebracht voor medische en geestelijke bijstand en de kapers gearresteerd.
Afstemming
Naast de marechaussee, deden ook de luchtmacht, landmacht, Nationale Politie, Dienst Speciale Interventies en verschillende hulpdiensten mee aan de multidisciplinaire oefening. Projectofficier luitenant John Bodelier van de Koninklijke Marechaussee: "De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de politiezorg op de meeste vliegvelden, dus ook Vliegbasis Eindhoven. We zijn sinds juni 2014 met de voorbereiding van deze oefening bezig geweest. Ons doel was de afstemming tussen hulpdiensten en overheid te oefenen en nog beter voorbereid te zijn in geval van een calamiteit. Dat is gelukt."