Gazanen bestormen VN-gebouw
Afgelopen woensdag hebben honderden Palestijnen in Gaza-stad een VN-complex aangevallen, nadat de organisatie bekend maakte dat er voorlopig geen geld meer is om de Palestijnse slachtoffers van afgelopen Gaza-oorlog te helpen. Bij de aanval zijn vernielingen toegebracht aan de VN-gebouwen, maar er vielen geen doden of gewonden.
De vernielingen vonden plaats na een uit de hand gelopen demonstratie in Gaza-stad tegen het stopzetten van de hulpgelden. Daarbij klommen onverwacht een aanzienlijk aantal Palestijnse demonstranten over de muur van het complex, waarna zij wachthuisjes en ramen vernielden en autobanden in brand staken.
De aanval op de gebouwen van de VN-hulporganisatie, UNRWA, lokte een woedende reactie uit van de VN-gezant in Gaza, Robert Serry. Hij vertelde tegen PA-persagentschap Ma'an dat hij Hamas verantwoordelijk hield voor het feit dat een geplande demonstratie tegen UNRWA zo uit de hand kon lopen: "Zo lang Hamas niet de verantwoordelijkheid over de veiligheid volledig heeft overgedragen aan de legitieme Palestijnse Autoriteit, houden we Hamas volledig verantwoordelijk voor de veiligheid van al het VN-personeel en -operaties in Gaza".
Hamas heeft de facto de absolute macht in Gaza. Een dergelijke aanval kon daarom alleen plaatsvinden door de 'zorgwekkende inactiviteit' van de terreurorganisatie om de demonstranten te stoppen, zo concludeerde Serry. Serry's kritiek ten opzichte van Hamas is opmerkelijk. De VN-gezant staat namelijk bekend als voorvechter van de Palestijnse zaak en in juni 2014 werd de VN-gezant nog verdacht van het doorsluizen van geld via Qatar naar Hamas, waarvoor Israel zelfs dreigde hem het land uit te zetten. (Lees hier meer over de zaak Serry)
Hulpgelden
De opschorting van de hulpgelden wordt veroorzaakt doordat de internationale gemeenschap een groot deel van de eerder beloofde 5,4 miljard dollar nog niet heeft overgemaakt. Het geld, bedoeld voor de wederopbouw van Gaza, werd toegezegd in oktober op een donorconferentie in Cairo.
UNRWA vroeg daar om 720 miljoen dollar voor een speciaal herstel- en wederopbouwprogramma in Gaza, maar ook daarvan is pas 135 miljoen overgemaakt. Volgens UNRWA is er nu zo snel mogelijk 100 miljoen dollar nodig om in ieder geval het wederopbouwprogramma tot en met maart te kunnen voortzetten. Anders zal dat er volgens de hulporganisatie toe leiden dat ongeveer 12.000 Palestijnen de rest van de winter nog in de opvangcentra moeten blijven, terwijl de accommodatie daar weinig bescherming biedt tegen de kou en de kans op onderkoeling voor met name kinderen significant is.
Afgelopen maandag werd er ook in Brussel overlegd over de humanitaire situatie in Gaza en over het vastgelopen Israelisch-Palestijnse vredesproces. Het overleg vond plaats tussen de Midden-Oosten gezanten van de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie. Aan het einde van het overleg werden de donorlanden nogmaals opgeroepen om het geld over te maken en zo de eerdere beloftes na te komen.
Onderzoeken Gaza
Op maandag vond er ook een overleg plaats in New York tussen de Israelische president Reuven Rivlin en de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon. De mannen spraken over de noodzaak van de wederopbouw van Gaza en ook over de lopende onderzoeken naar de gebeurtenissen tijdens de Gaza-oorlog.
Rivlin benadrukte dat de onderzoeken naar militaire acties van Israel tijdens de oorlog het best aan Israel zelf kunnen worden overgelaten. Volgens hem is Israel capabel genoeg om zelf de juiste conclusies uit de onderzoeken te trekken en is 'uiteindelijk geen enkele macht in Israel sterker dan de wet'.
De Hoge Commisaris van de VN voor de Mensenrechten (OHCHR), Zeid Ra'ad al-Hussein, bekritiseerde zowel Israel als de Palestijnen voor hun onderzoeken naar mensenrechtenschendingen tijdens de Gaza- oorlog. In een rapport, dat het internationale persbureau Reuters woensdag onder ogen kreeg, stelt hij dat Israel alleen maar de 'exceptionele incidenten' onderzoekt en dat de Palestijnen zelf helemaal geen onderzoek doen. Het eindrapport van Zeid wordt in maart verwacht.
Afgelopen woensdag verscheen ook een rapport naar de Gaza-oorlog van de radicaal-linkse Israelische organisatie B'Tselem. Zij claimen dat er een doelbewust beleid van Israel was om Palestijnse burgerslachtoffers te maken. De Israelische onderzoeksgroep NGO monitor bekritiseerde het rapport van de organisatie, omdat ze de rol van Hamas in het conflict niet helder voor het daglicht zouden brengen en omdat ze gebruik hebben gemaakt van niet-verifieerbare getuigenissen. B'Tselem is in het verleden vaker bekritiseerd om zijn onderzoeksrapporten, vanwege de eenzijdige focus op Israels misdaden gedurende conflicten.