Provincie ondersteunt aanpak techniekonderwijs Noord- en Midden-Limburg
Het techniekonderwijs in Noord- en Midden-Limburg wordt actief heringericht. Scholen van verschillende opleidingsniveaus gaan nog beter met elkaar en met het bedrijfsleven samenwerken. Ook wordt stevig ingezet op het verhogen van de instroom in de techniek. De Provincie Limburg onderkent, vanuit het Techniekplan Limburg, het belang van goed georganiseerd technisch onderwijs en ondersteunt de doorontwikkeling van dit herinrichtingstraject met 1 miljoen euro.
Samen bouwen aan integraler techniekonderwijs
De Stichting Gilde Opleidingen is de initiator van de Techniekketen Noord- en Midden-Limburg. De besturen van het Limburgs Voortgezet Onderwijs, Onderwijsgemeenschap Venlo, Samenwerking Onderwijs Midden-Limburg, ROC Gilde Opleidingen en Fontys Hogeschool Venlo zetten volop in op structurele samenwerking op het gebied van doorlopende leerlijnen. Deze leerlijnen moeten leiden tot hogere instroom van leerlingen en studenten, innovatie in het technisch onderwijs en een veel betere afstemming op de (euregionale) arbeidsmarkt. In totaal doen 17 scholen mee aan dit samenwerkingsverband.
Techniekketen in de praktijk
Inmiddels zijn in Weert, Peel en Maas en Venray de doorlopende leerlijnen vakmanschap en de technologieroute operationeel (Vmbo-MBO). Het Dendron College (Horst) en Vmbo Broekhin (Swalmen) werken samen in het Vakcollege. Het voortgezet onderwijs, met name de Technasium-scholen, orienteren zich op nieuwe samenwerkingsvormen. Gilde Opleidingen en Fontys hebben overeenstemming bereikt over doorlopende leerlijnen in logistiek en mechatronica. En ook het basisonderwijs doet mee: in Midden-Limburg hebben de basisschoolbesturen een plan ontwikkeld voor een warmere overdracht van leerlingen vanuit het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Dit plan kan ook bij de Noord-Limburgse basisscholen op veel enthousiasme rekenen.
Al deze ontwikkelingen vinden navolging in het bedrijfsleven. Keyport en Greenport/Regio Venlo, bijvoorbeeld, ondersteunen inhoudelijk en financieel. Met het bedrijfsleven zijn ook zogeheten `Doe-tafels' opgezet, met name op het gebied van procestechniek, maintenance, metaaltechniek, mobiele werktuigen en installatietechniek.
Eerste resultaten
Al deze activiteiten hebben inmiddels al geleid tot een 16% hogere instroom van leerlingen in het technisch Vmbo. Bert Kersten is gedeputeerde voor onderwijs en arbeidsmarkt en toont zich tevreden met het tot nu toe behaalde resultaat. Maar het kan en moet nog beter: "De urgentie voor samenwerking wordt overal gevoeld. Bij mij, als bestuurder. En bij de docenten in de klas, bij de schoolbesturen, bij de hardwerkende mensen op de werkvloer en bij de jonge mensen die de gevolgen van hun beroepskeuze nu veel scherper op het netvlies hebben. Door samenwerking maken we goed gebruik van elkaars beste eigenschappen. Ook behouden en innoveren we zo het technisch vakmanschap dat keihard nodig is op de moderne arbeidsmarkt. Daaraan dragen we als Provincie vanuit het Techniekplan Limburg 2020 de komende jaren dan ook graag bij."