Lees verder


"Ik hoop dat er veel mensen meedoen aan de discussie over de taken van de gemeente. Een unieke kans om de gemeenteraad te voeden met hoe de samenleving denkt. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke gevolgen voor het groenonderhoud in jouw straat of de contributie van jouw sportclub."

Wethouder Harry Boon van (o.a.) financien en dienstverlening ziet uit naar de discussie over de gemeentetaken waarmee de gemeente onlangs is gestart. Iedere inwoner van Harlingen kan daaraan meedoen, op discussiebijeenkomsten aanstaande maandag 2 en dinsdag 10 februari. Ook is het mogelijk
op de website van de gemeente (www.harlingen.nl/gemeentetaken) te reageren.

Meer eigen verantwoordelijkheid?

Is de financiele nood van de gemeente inmiddels zo groot dat ze scherp in haar uitgaven moet gaan snijden? De wethouder schudt van nee. De meerjarenbegroting van de gemeente is in evenwicht. "We willen weten of bewoners en politici anders zijn gaan denken over de rol van de overheid dan dertig
of veertig jaar geleden. Daarom is het goed de taken van de gemeente eens scherp tegen het licht te houden. Moeten we nog wel blijven doen wat we doen? En zijn er misschien nieuwe taken?"

Boon noemt als voorbeeld muziekonderwijs. "Is het nog steeds een overheidstaak om dit te stimuleren en te subsidieren? Of is dit omgeslagen naar het idee dat dit iemands eigen verantwoordelijkheid is waarmee de gemeente zich niet mee moet bemoeien?"

"Maar inderdaad," voegt Boon eraan toe, "we leven in economisch onzekere tijden, daarom moeten we ook voorbereid zijn om enerzijds onze meerjarenbegroting aan te laten sluiten op de wensen van de bevolking en anderzijds op wat we te besteden hebben."

Samen met de buren zelf handen uit de mouwen?

De discussie gaat volgens de wethouder niet alleen over subsidies, maar bijvoorbeeld ook over het onderhoud van de straten en pleinen. "Er zijn gemeenten die terug gaan tot heel sober groenonderhoud. Willen inwoners fraaier groen in hun straat, dan moeten ze zelf de handen uit de mouwen
steken. Ik stel me voor dat dit onderwerp van discussie kan zijn."

Iedereen de kans mee te praten

In veel gemeenten voert de gemeenteraad deze discussie helemaal zelf. Harlingen wil iedereen de kans geven om mee te praten. Of veel mensen dat willen doen, weet Boon niet. "Ik denk dat wie slim is, mee doet, want dit is een unieke kans om mee te praten en zo invloed uit te oefenen. Uiteraard
is het ieders recht om dat niet te doen, alleen..... het wordt dan natuurlijk wel wat moeilijker om te protesteren wanneer sommige uitkomsten van de discussie je niet bevallen. Ook daarom: doe mee!"

De discussiebijeenkomsten zijn in 't Vierkant (maandag 2 februari) en in de Batting (dinsdag 10 februari) en beginnen om 19.30 uur.

* Discussie tot nu toe
* Doe mee! Reageer!