Drentsche Aa Nieuwjaarsborrel XL met aftrap jubileumjaar

Op woensdag 28 januari organiseerde het Nationaal Park en Nationaal landschap Drentsche Aa haar jaarlijkse Nieuwjaarsborrel in Eetcafe-partycentrum Het Witte Huis in Zeegse. Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van het jubileumjaar `50 jaar Gedachtenplan Drentsche Aa'. Met zo'n 100 mensen was het totale netwerk van het Nationaal Landschap Drentsche Aa en alle partners die meewerken aan het jubileum programma 2015 vertegenwoordigd.

Presentatie PeerGrouP - vier seizoenen Drentsche Aa

Rein Munniksma - 'Provincie koestert Drentsche Aa'

Gedeputeerde Rein Munniksma verzorgde de aftrap van het jubileumjaar door een korte terugblik in de tijd en met een citaat uit de jaren '30 vorige eeuw "Het landschap is het kapitaal van Noord-Drenthe", opgeschreven door sociaal-geograaf H.J. Keuning in het toenmalige concept-streekplan Drenthe-Noord (met dank aan speurwerk Marinke Steenhuis).

Egbert Meyers - 'Ode an de Ao'

Egbert Meyers gaf een toelichting op de geplande uitvoering in de open lucht van zijn `Ode an de Ao' aan de voet van de Kymmelsberg in Schipborg. Met medewerking van het Noord-Nederlands Jeugd Orkest en lichtkunstenaars.

PeerGrouP - Vier seizoenen Drentsche Aa

De PeerGrouP brengt in elk jaargetijde een voorstelling over een thema in het Drentsche Aa gebied. In de lente speelt Roodkapje, een moderne teenager die geconfronteerd wordt met een Poolse wolf. Op midzomernacht gaat de klassieker Een Midzomernachtsdroom van William Shakespeare in premiere. In de herfst nemen we de vogels onder de loep in Vlucht en we sluiten af met de vrolijke kerstspecial Het Einde der Tijden.

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa

Het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen werkt - samen met een groot aantal schrijvers - aan de Landschapsbiografie van de Drentsche Aa. De biografie wordt een toegankelijk, rijk geillustreerd kijk- en leesboek voor mensen die werken of wonen in het Nationaal Landschap Drentsche Aa, of die interesse hebben in de streek. Een groep auteurs uit verschillende vakgebieden, onder leiding van Hans Elerie,Jan Bakker en Theo Spek, zal vijftig jaar wetenschappelijk onderzoek en aanvullend nieuw bronnenonderzoek bundelen, analyseren en toegankelijk maken voor een brede doelgroep. Theo Spek gaf gisteravond een toelichting op het boekwerk dat op 2 juli 2015 zal verschijnen tijdens het congres 'Het experiment van de Drentsche Aa'.