Hamas beeindigt Israelboycot

in Israel / door Jordy Steijn / op 27/01/2015 om 10:11

Terreurorganisatie Hamas gaat een einde maken aan de boycot van Israelische producten, die 5 jaar heeft geduurd. Dat maakte het Ministerie van Economie in Gaza maandag bekend, meldt het PA-persagentschap Ma'an. De import van Israelische producten is noodzakelijk, omdat een groot deel van de import via illegale smokkeltunnels, sinds afgelopen zomer door Israel en Egypte is lamgelegd.

"De laatste oorlog leidde tot de vernietiging van duizenden fabrieken, waardoor de productie van verschillende goederen in het geding is gekomen en we besloten hebben om dit gat met zionistische producten te vullen", zo lichtte Imad al-Baz van het Gazaanse ministerie tegen Ma'an toe. Het gaat vooral om de import van frisdrank, kleding, koffie en enkele andere producten.

Israel en Gaza

De oorlog tussen Israel en Hamas legde afgelopen zomer een deel van de Gazaanse bedrijven, die levensmiddelen produceerden in de as. Hierdoor is het tekort aan sommige producten nu nijpend.

Israel stond na de oorlog wel de import van humanitaire hulp en bouwmaterialen toe via de grensovergangen Erez en Kerem Shalom, hoewel militanten vanuit Gaza af en toe nog raketten afvuurden op het zuiden van Israel.

Hamas weigerde echter soms om Israelische goederen de grens over te laten of om Gazaanse gewonden naar Israel te laten gaan. Het wilde geen grenscontrole toestaan door Fatahmensen van de PA, vanwege de langlopende ruzie tussen Hamas en Fatah. Hamas oefent in Gaza nog steeds de facto de absolute macht uit.

Egypte en Gaza

Egypte heeft vooral de laatste tijd veel van illegale tunnels uit Gaza vernietigd. Via deze smokkeltunnels infiltreerden Hamasterroristen de Egyptische Sinai, waar zij leden van de moslim broederschap hielpen met aanslagen op Egyptische regeringstroepen. Bovendien importeerde Hamas veel goederen en wapens uit Egypte, waarmee ze Israel onophoudelijk bestookten.

Egypte besloot als extra veiligheidsmaatregel om ook een bufferzone van 2 kilometer op de grens met Gaza te creeren, waardoor het graven van tunnels in de toekomst moeilijker wordt (lees hier en hier meer over de aanslag in de Sinai en de bufferzone). Door al deze maatregelen is Hamas nu, na 5 jaar, genoodzaakt om de boycot van Israelische producten op te heffen.