GroenLinks: monumentenstatus voor onder meer remisegebouwen

GroenLinks: monumentenstatus voor onder meer remisegebouwen

Als het aan GroenLinks ligt, krijgen de remisegebouwen, het anatomiegebouw en de Kliniek voor Kleine Huisdieren een monumentenstatus.

GroenLinks vraagt het college een monumentenstatus toe te kennen aan de remisegebouwen bij het Spoorwegmuseum, aan het voormalig anatomiegebouw aan de Bekkerstraat van architect Joseph Crouwel. Ook de Kliniek voor Kleine Huisdieren, eveneens van Crouwel, aan de Dekhuyzenstraat, wordt wat GroenLinks betreft een monument.

Wederopbouw

Volgens GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg hebben deze panden ten onrechte nog geen monumentale status. ‘Utrecht is de afgelopen jaren beziggeweest met de inventarisatie en bescherming van onder meer kerk- en schoolgebouwen uit de werderopbouwperiode en industriële monumenten. Dankzij de dienst Erfgoed van de gemeente werken we zo aan een toekomst waarbij het verleden een plaats krijgt. Een aantal panden lijkt echter aan de aandacht te ontsnappen, voor een aantal van deze panden vragen wij nu uw aandacht.’

Grafittitunnel

Zwanenberg vraagt vaker aandacht voor gemeentemonumenten. Mede door zijn inzet zijn de negentiende-eeuwse overkappingen van het Centraal Station op het dak van de Leidsche Rijntunnel geplaatst. Ook vroeg hij aandacht voor de grafittitunnel onder het Westplein.

Zwanenberg is woordvoerder Wonen en Monumenten. In het initieerde hij community-artprojecten over zaken die verdwijnen met zijn Instituut voor Toekomstig Verlies.