ProDemos organiseert bijeenkomsten over de rechtsstaat

26/01/2015 1:40 pm

Gasten bij een informatiebijeenkomst in Den Haag

ProDemos organiseert twee pilotbijeenkomsten over de rechtsstaat. Met deze voorlichtende bijeenkomsten hoopt ProDemos deelnemers meer inzicht te geven in het belang van de rechtsstaat voor een samenleving waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven.

In het najaar van 2014 werd ProDemos door verschillende organisaties uit de Haagse Schilderswijk benaderd met het verzoek om een bijeenkomst te organiseren over de rechtsstaat. Aanleiding waren de demonstraties in die wijk in de zomer van 2014 en de ophef die hieromtrent ontstond. In december 2014 is een eerste pilotbijeenkomst georganiseerd. Hierbij waren vertegenwoordigers van diverse (migranten)organisaties aanwezig. Nu gaan we de bijeenkomst voor het eerst organiseren voor het publiek. De bijeenkomsten vinden plaats op 29 januari in Amsterdam-West en op 17 februari in de Schilderswijk in Den Haag.

Wat is een rechtsstaat?

Tijdens de bijeenkomsten laat ProDemos de deelnemers zelf ontdekken wat een rechtsstaat is. Door zelf na te denken over welke regels in Nederland wel en niet goed zijn en wat er wel en niet mag in Nederland verkennen we de grenzen van de rechtsstaat. Een van de kenmerken van een rechtsstaat is dat er mogelijkheden zijn om conflicten te beslechten. Gezamenlijk bekijken we per situatie wat een goede manier zou zijn, bijvoorbeeld uitpraten, naar de politie gaan of een rechtszaak starten.

ProDemos schuift aan

De bijeenkomsten over de rechtsstaat werken volgens het concept van `ProDemos schuift aan'. Hierbij biedt ProDemos organisaties de mogelijkheid om een avond te organiseren rondom een bepaald thema, zoals de rechtsstaat of - nu ook actueel - over provinciale statenverkiezingen. ProDemos verzorgt hierbij de inhoud en de begeleiding van de avond, de organisatie fungeert als gastheer en zorgt voor de locatie, catering en het uitnodigen van de deelnemers. Meer informatie: www.prodemos.nl/schuiftaan.