Jeugdwet 2015: de belangrijkste wijzigingen


Foto van een kind aan de hand van een volwassene

Sinds 1 januari is de Jeugdwet 2015 van kracht. De gemeente is nu verantwoordelijk voor de jeugdhulp en ondersteuning bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen, en beperkingen.

Misschien vraagt u zich af wat de invoering van de Jeugdwet 2015 nu eigenlijk betekent? Wat verandert er vanaf dit jaar?

Wijkteam Jeugd

Een belangrijke verandering is dat er een centrale toegang is tot alle vormen van jeugdhulp: het Wijkteam Jeugd. Soms is er meer hulp nodig dan uw omgeving of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunnen bieden. Dan kan dit wijkteam helpen.

Verschillende organisaties

In het Wijkteam Jeugd werken professionals als jeugd- en gezinscoach (coach), afkomstig uit verschillende organisaties: FlexusJeugdplein, MEE, TriviumLindenhof, Pameijer, CJG Rijnmond, GGZ-Delfland, Minters (voorheen MDMW) en WelzijnE25. Met hun inzet wordt de jeugdhulp dichtbij en snel
georganiseerd.

Van -9 maanden tot 23 jaar

Het Wijkteam Jeugd is er voor gezinnen met kinderen van -9 maanden tot 23 jaar. Voor jongeren vanaf 18 jaar werkt het Wijkteam Jeugd samen met het Sociale Wijkteam in Maassluis.

Coaches

De coaches kunnen helpen bij uw vragen/zorgen. Denk hierbij aan hulp en ondersteuning bij het regelen van de financien, bij de opvoeding, bij het vinden van de juiste dagbesteding, bij het op orde hebben van het huishouden, etc. De coach die het beste past bij de hulpvraag, gaat samen met u
aan het werk vanuit het principe een gezin, een plan, een aanspreekpunt. Hij of zij:

* geeft advies, biedt hulp en ondersteuning;
* kijkt samen met de ouders/verzorgers, kinderen/ jongeren wat de hulpvraag is en wat alle gezinsleden willen bereiken;
* helpt waar nodig het gezin met het maken van een gezinsplan, met daarin de te bereiken doelen, de bijbehorende acties, wie er betrokken zijn en de bijbehorende planning;
* versterkt de eigen kracht van ouders, kinderen en jongeren, zodat zij beter in staat zijn hun problemen op te lossen;
* kijkt welke hulp vanuit het netwerk of door het wijkteam kan worden geboden;
* is het vaste aanspreekpunt voor het gezin en alle betrokken partijen;
* Regelt samen met het gezin de nodige specialistische of langdurige hulp.

Het wijkteam werkt samen met (huis)artsen. Zij kunnen ook rechtstreeks verwijzen naar een zorgaanbieder.

Specialistische hulp

Het Wijkteam schakelt bij complexe en/of meervoudige problematiek zo nodig het Consultatie- en Diagnostiekteam in, dat bestaat uit (GZ-/klinisch-)psychologen, orthopedagogen, een kinder- en jeugdpsychiater, een systeemtherapeut en een jeugdarts.

Samenwerking

Het Wijkteam werkt samen met een groot aantal zorgorganisaties. Zij bieden gespecialiseerde hulp of hulp die het wijkteam zelf niet biedt of die beter bij u past. Ook als het gaat om gezinsvoogden en jeugdreclassering. Wanneer u al ervaring heeft met jeugdhulp is de kans groot dat u bij
dezelfde organisatie terecht kunt.

Hulp op elkaar afstemmen

Alleen bijvoorbeeld vrijgevestigde psychologen hebben mogelijk geen contract met de gemeente. Het wijkteam kan u hierover informeren. Wanneer u met verschillende organisaties te maken heeft, kan de coach ondersteunen om de hulp goed op elkaar af te stemmen.

Privacy

De coaches van het wijkteam zijn gehouden aan strikte afspraken over het gebruik van (medische) gegevens van jeugdigen. Ouders ontvangen binnenkort bij het intakegesprek met het Wijkteam Jeugd een folder waarin hun rechten en plichten staan.

Al een indicatie of doorverwijzing?

Wanneer u al een indicatie of doorverwijzing heeft voor zorg, is de situatie als volgt:

* Loopt de indicatie af tussen 1 januari 2015 en 1 april 2015, dan is de indicatie geldig tot 1 april 2015.
* Loopt de indicatie af tussen 1 april 2015 en 31 december 2015, dan is de indicatie geldig tot deze afloopt.
* Loopt de indicatie af na 2015, dan loopt de indicatie af op 31 december 2015.

Wanneer u een verwijzing heeft van een (huis)arts dan is deze geldig zolang de behandeling loopt waar de verwijzing voor is afgegeven, met als uiterste datum 31 december 2015.

Loopt indicatie af?

Loopt de indicatie af en heeft uw kind nog steeds hulp nodig? Neemt u dan ruim op tijd contact op met het Wijkteam Jeugd.

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Heeft u nu een PGB? U kunt gebruik maken van het PGB zolang de indicatie geldig is (zie boven). Het PGB wordt met ingang van 1 januari 2015 niet meer rechtstreeks aan u verstrekt. De Sociale Verzekeringsbank gaat het beheer over en de betalingen vanuit uw PGB uitvoeren.

Veranderde regels

Als uw indicatie afloopt kijkt het Wijkteam Jeugd met u naar uw situatie en wat nodig is. De regels voor het PGB zijn veranderd en aangescherpt. Het is dus goed mogelijk dat u niet meer in aanmerking komt voor een PGB. Wilt u weten wat dat voor uw situatie betekent, dan kunt u contact opnemen
met het wijkteam.

School

Als problemen op school en thuis elkaar overlappen, wordt de ondersteuning als geheel opgepakt. Het motto is immers: 1-gezin, 1-plan, 1-regisseur. Ondersteuningsteams op scholen spelen hierbij een belangrijke rol.

Ondersteuningsteam

In het ondersteuningsteam zitten de leerkracht en schooldirecteur, ouders, de leerling, een interne begeleider, een onderwijsspecialist en een gezinsspecialist. Als dat nodig is, kan ook een schoolarts, jeugdverpleegkundige en/of leerplichtambtenaar worden ingeschakeld. Dit team stemt
ondersteuning vanuit school en gemeentelijke jeugdhulp op elkaar af. Zij wil op deze manier de meeste hulpvragen op school oplossen. Er is altijd goed overleg met de ouders.

Hoe te handelen in geval van een crisis?

Er zijn verschillende crisissituaties te onderscheiden:
A. Crisis met een kind dat in behandeling is bij een instelling. Hiervoor geldt dat ouders de beschikking hebben over een directe lijn met de huisarts en de instelling in kwestie. Dan zijn er afspraken gemaakt over hoe om te gaan met een crisissituatie. En wie te benaderen.
B. Crisissituatie bij onbekendheid met jeugdhulp. Mogelijk een eerste keer dat er sprake is van een probleem in het gezin. Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

* De huisarts of huisartsenpost bellen of bij acuut gevaar 1-1-2.
* Contact opnemen met het Crisis Interventie Team op (010) 2330000. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar en kunnen zelf actie ondernemen of gespecialiseerde hulp inroepen (bijvoorbeeld jeugd-GGZ via GGZ Delfland of Parnassia Bavo).

Meer informatie?

Op www.maassluis.nl/jeugdhulp kunt u meer lezen over de gevolgen van de invoering van de Jeugdwet 2015. Op de website is ook een overzicht beschikbaar met veelgestelde vragen (en misverstanden) en de antwoorden hierop. Andere vragen? Stel ze gerust aan het Wijkteam Jeugd.

Foto van vrouw met kind bij hulpverlener

Wijkteam Jeugd helpt u graag!

U kunt het Wijkteam Jeugd:

* bezoeken op de Vincent van Goghlaan 6 (gebouw CJG) in Maassluis
* bellen via telefoonnummer (010) 593 11 11
* mailen via e-mailadres info@cjgmaassluis.nl

Het Wijkteam Jeugd is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. Buiten deze uren is er een antwoordapparaat dat de noodzakelijke gegevens meldt, ook in geval van crisis.

Opvoeden en opgroeien

Op www.cjgmaassluis.nl staat informatie over opvoeden en opgroeien voor alle levensfasen op alle leefgebieden.