Veiligheid gaat voor gaswinning
Het CDA wil dat de veiligheid van de Groningers voorop komt te staan. Daarom moet het niveau van de gaswinning teruggebracht worden naar het laagste niveau dat vanuit leveringszekerheid haalbaar is. Dit niveau ligt rond de 30 miljard m3 per jaar. Dat hebben Sybrand Buma en Agnes Mulder vandaag gezegd bij een bezoek aan Groningen. Zij vinden dat het kabinet de zorgen over de veiligheid in verband met de gaswinning onvoldoende serieus neemt. Het kabinet kiest consequent voor een minimale aanpassing, terwijl de veiligheidsrisico's onvoldoende in beeld zijn.
Uit alle onderzoeken en ook uit de hoorzitting gisteren in de Tweede Kamer komt duidelijk naar voren dat er geen zekerheid is over de veiligheidsrisico's van gaswinning in Groningen. De opvatting dat er een relatie is tussen de hoeveelheid gas die wordt gewonnen en de aardbevingen, wordt wel breed gedeeld. Het kabinet echter blijft erbij geen reden te zien om de gaswinning te verminderen. Het CDA vindt dat minister Kamp uit voorzorg de productie terug moet brengen tot het niveau waarop de leveringszekerheid is geborgd, zeker nu de risico's niet duidelijk zijn.
Uit alle gesprekken met inwoners, bestuurders en experts blijkt een diep wantrouwen met betrekking tot de keuzes die het kabinet maakt. Zorgen van Groningers worden niet serieus genomen. Mensen wiens huizen soms wel tientallen scheuren in vloeren en muren vertonen voelen zich niet gehoord. De overheid hoort de veiligheid van deze mensen voorop te stellen. Maar als we kijken naar de keuzes van het kabinet tot nu toe lijkt het er vooral op dat financieel gewin boven veiligheid gaat. Dat mag nooit de bedoeling zijn van overheidsbeleid.
Het CDA heeft vanaf het verschijnen van de onderzoeken in 2013 gepleit voor verdere verlaging van de gaswinning in Groningen. Bij de behandeling van het voorstel van minister Kamp in februari zal het CDA dan ook pleiten voor een verdere verlaging naar ongeveer 30 miljard m3 per jaar.
Reactie Patrick Brouns, lijsttrekker CDA Groningen:
"Als Gronings CDA'er staat voor mij de veiligheid van alle Groningers voorop. Ik ben dan ook blij dat onze CDA Tweede Kamerfractie ook die veiligheid voorop stelt en tot een drastische vermindering van de gaswinning wil komen. De verminderde gaswinning in Loppersum in 2014 heeft laten zien dat dit wel degelijk effect heeft: er waren in 2014 minder bevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen bevestigt dat. Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van gaswinning en de relatie met bevingen. Maar dat mag ons er niet van weerhouden om nu in te grijpen en de veiligheid van de Groningers voorop te stellen. Het CDA doet dat. Hopelijk volgen andere partijen dit goede voorbeeld. Het is immers nog altijd beter te voorkomen dan te genezen.
Vanzelfsprekend moet daarnaast de schade die er al is, en misschien nog ontstaat, snel worden gerepareerd. Waar nodig moeten ook direct preventieve versterkingen worden aangebracht om schade te voorkomen. De NAM moet stoppen met zich verschuilen achter argumenten als `achterstallig onderhoud' of de gedachte dat de bevingen niet de oorzaak zijn. Het aan het lijntje houden van de Groningers moet stoppen. Het wordt tijd voor daadkracht."