Meerderheid gemeenten bezuinigt op rekenkamer

DEN HAAG - Ruim zestig procent van de Nederlandse gemeenten hebben sinds 2010 bezuinigd op het budget van de gemeentelijke rekenkamer. Dit blijkt uit een enquete van Nieuwsuur.

Met de enquete heeft Nieuwsuur onderzocht hoeveel budget de gemeentelijke rekenkamers hebben en of er meer geld is voor de controle op de extra miljarden die de gemeenten gaan beheren. 110 gemeenten van de 182 die de enquete hebben ingevuld, gaven aan dat er bezuinigd is op het budget van de gemeentelijke rekenkamer. Dit terwijl de begrotingen van de gemeenten vanwege de decentralisaties dit jaar met 10,4 miljard zijn toegenomen. Minister Ronald Plasterk en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR), Jan de Ridder, vinden deze ontwikkeling zorgwekkend.

Zorgwekkend

Minister Plasterk reageert geschrokken op de kortingen op het budget van de gemeentelijke rekenkamers. "Ik vind het zorgelijk als er niet goed wordt gekeken door de rekenkamers naar de besteding van al dat extra geld." De voorzitter van de NVRR wist dat de budgetten van de rekenkamers hier en daar gekort werden, maar de daadwerkelijke omvang is zorgelijk. `'Zeker gegeven de nieuwe uitdagingen waar de gemeenten vanwege de nieuwe taken voor staan'', aldus Jan de Ridder.

Oplossingen

In Nieuwsuur heeft minister Plasterk aangegeven dat het ministerie gaat kijken of de gemeentelijke rekenkamers ondersteund kunnen worden door bijvoorbeeld samenwerkingen tussen gemeenten. Als dit niet blijkt te werken dan moet de wet worden aangescherpt. "Je kunt de wet nu nog zo lezen dat je ook alleen een rekenkamerfunctie mag invullen, en als dat er toe leidt dat men helemaal niets doet, dan moeten we die wet scherper maken", zei minister Plasterk.

Rekenkameronderzoeken

Gemeenten moeten sinds 2006 een rekenkamer hebben. Deze rekenkamers krijgen budget om onderzoek te doen naar het gemeentelijke beleid. Daarmee helpen ze de gemeenteraad om het college van burgemeester en wethouders te controleren. Het blijkt ook dat 38 gemeenten die de enquete hebben ingevuld, helemaal geen rekenkameronderzoeken hebben uitgevoerd in 2014.

Lees hier het artikel van Nieuwsuur over de uitkomsten van de enquete.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 28 januari 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu