Debat Ouderenzorg gemeenten: onze input
woensdag, 28 januari 2015
Debat Ouderenzorg gemeenten: onze input Op 28 januari debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg vanuit gemeenten. De Unie KBO krijgt vanuit het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg veel informatie. We stuurden de Kamerleden een analyse en voorbeelden over de manier waarop gemeenten omgaan met
de bezuinigingen op de budgetten voor de ouderenzorg. We pleiten om de bezuinigingen op huishoudelijke hulp te verzachten en in een lager tempo door te voeren.
Via het gezamenlijke meldpunt dat de Unie KBO, Omroep Max en PCOB in december 2014 startten, hebben wij inzicht over de wijze waarop gemeenten omgaan met de invoering van de nieuwe WMO. Meer dan de helft van het totaal meldingen betreft het wegvallen of bezuinigen op huishoudelijke hulp.
Een aantal zaken valt ons daarbij op:
1. Keukentafelgesprek vindt niet thuis bij de oudere - Veel ouderen worden door hun gemeente middels een brief op de hoogte gesteld van de verandering of krijgen een telefoontje van hun gemeente. Ook is de thuishulp soms de brenger van het slechte nieuws.
2. Bezwaar maken is lastig - Ouderen geven aan dat zij het moeilijk vinden om tegen de maatregelen van de gemeente in beroep te gaan gaan: zij weten niet waar ze moeten zijn met hun klacht en denken dat verweer geen zin heeft.
3. Vertrouwdheid valt weg - Melders geven aan dat de vertrouwde hulp niet meer komt en verliezen daarmee `meer' dan een poetshulp. Vaak is deze hulp ook een vertrouwenspersoon.
4. Kwetsbaarheid neemt toe - Ook wordt gemeld dat het wegvallen van de hulp een negatief effect heeft op `zelfstandig thuis blijven wonen'
5. Mantelzorgers overbelast - Mantelzorgers melden dat de zorg voor hun naasten hen nu al zwaar valt en dat ze bang zijn dat dit toe zal gaan nemen als hulp en zorg van buiten wegvalt. Velen van hen dreigen overbelast te raken, of zijn dat al.
Vanuit deze meldingen en ook vanuit andere signalen die wij ontvangen concluderen wij dat gemeenten te fors inzetten op sanering van huishoudelijke hulp. Zij snijden radicaal in deze voorziening omdat zij vrezen in financiele problemen te komen.
Wij zijn er van overtuigd dat deze forse en snelle bezuinigingen op huishoudelijke hulp onzorgvuldig zijn en de samenleving uiteindelijk geld gaan kosten. Zeker als gemeenten worden gedwongen door de rechter om alsnog massaal keukentafelgesprekken hierover te voeren (er loopt nu in Utrecht een
proefproces om dit af te dwingen).
Huishoudelijke hulp is een relatief goedkope hulp die veel betekent voor ouderen. Het ineens wegvallen van deze hulp schaadt het doel van de wet, namelijk het bevorderen van participatie en zelfredzaamheid.
Wij pleiten ervoor om deze bezuinigingen te temporiseren en gemeenten de komende twee jaar meer garanties te geven: dus meer tijd, minder snel bezuinigen.
De Unie KBO dringt er bij de Kamer op aan om het bovenstaande over te nemen, vanuit de verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige invoering van de WMO 2015.
Bookmark and Share