Luud Gilissen ontvangt eerste exemplaar van receptenboek `Havermoutje'


Gepubliceerd op
27 januari 2015

Door
Plant Research International (PRI)

Vrijdag 23 januari is in Amsterdam het receptenboek `Havermoutje' door Pascalle Bonnier en Mathijs Kok gelanceerd. Onderzoeker Luud Gilissen van Wageningen UR was uitgenodigd om een kort college te geven over `Haver en gezondheid' en om namens De Nederlandse Haverketen en Wageningen UR het
eerste exemplaar van het receptenboek in ontvangst nemen.

Controleer uw cookie-instellingen

Er was grote belangstelling en na afloop werd geproost met een traditioneel kuitbier, gebrouwen door Brouwerij Witte Klavervier volgens een oerhollands middeleeuws recept met 50% gemoute haver.

Twintigers en dertigers ontdekken haver

Havermout blijkt in grote steden als New York en Londen sterk in opmars, als gezond ontbijt en in andere maaltijden. In deze steden ontstaan steeds meer ontbijt- en lunchcafes waar haver het belangrijkste ingredient is. Veel twintigers en dertigers hebben daar haver `ontdekt' en geven het de
plaats die het verdient in het dagelijks eetpatroon. Deze trend blijkt nu ook Amsterdam bereikt te hebben. De schrijvers van het boek hebben inmiddels duizenden aanhangers op Instagram waar zij hun recepten aanbieden. Uitgeverij Carrera heeft dit opgemerkt en nu een zeventigtal van deze
recepten in het boek `Havermoutje' gebundeld.

Voor iedereen

Haver

Gilissen vertelde in het boek enthousiast over de gezonde eigenschappen van haver: "Haver is niet alleen goed voor kinderen en jongeren. Het eiwit sluit naadloos aan op de behoefte van de mens door het hoge gehalte aan essentiele aminozuren en goede verteerbaarheid (goede vleesvervanger en
veilig voor mensen met glutenintolerantie), het gewas heeft een hoog oliegehalte van voornamelijk onverzadigde vetzuren (denk aan gezonde hart- en bloedvaten), de glycemische index is laag bij een hoge voedingswaarde (gunstig effect bij obesitas en diabetes), en het bevat avenanthramides, die
bekend staan om hun ontstekingsremmende werking en hun cosmetische en medicinale toepassingen. Maar haver is tegenwoordig vooral uniek en gewaardeerd door zijn cholesterol-verlagende beta-glucanen. Al met al is het niet verwonderlijk dat er maar liefst vijf door de EFSA goedgekeurde
gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn."

Haveronderzoek

Het haveronderzoek van Wageningen UR heeft een sterke impuls gekregen toen bleek dat haver van nature een glutenvrij graan is. Wageningen UR heeft hier belangrijke bijdragen aan geleverd met moleculair-biologisch en eiwitonderzoek en met het opzetten van De Nederlandse Haverketen, een
publiek-privaat samenwerkingsverband, vooral gericht op een gegarandeerd glutenvrije productie (Vandinter Semo) van haver voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie).

dr. LJWJ (Luud) Gilissen
Contactpersoon dr. LJWJ (Luud) Gilissen
Contactformulier + Meer (1)

* dr. HC (Hetty) Busink-van den Broeck
Contactpersoon dr. HC (Hetty) Busink-van den Broeck
Contactformulier

Plant Research International (PRI)

Planten geven leven

* Volop Wageningse activiteiten in het Jaar van de Bodem Volop Wageningse activiteiten in het Jaar van de Bodem
* Planten bewaken de kwaliteit van gewassen rond afvalverbrandingsinstallaties Planten bewaken de kwaliteit van gewassen rond afvalverbrandingsinstallaties
* beurs_week_van_de_openbare_ruimte Week van de Openbare Ruimte: 21-23 april 2015

Meer nieuws



Meer over het boek

* Havermoutje

Meer informatie over het haveronderzoek van Wageningen UR

* Onderzoek verklaart veiligheid van haver voor mensen met coeliakie
* Haver
* Project Haverketen (Fiat Avena)
* Eerste Nederlandse 100% glutenvrije biertje