Kinderen, internet en sociale media: tips voor ouders
Kinderen, internet en sociale media: tips voor ouders
Kinderen leiden op internet en sociale media soms een heel eigen leven buiten het zicht van de meeste ouders. Tegelijk kunnen ze de gevolgen van hun gedrag nog niet altijd overzien. Hieronder enkele tips voor ouders om hun kinderen te helpen verstandig met internet en sociale media om te gaan.
* Denk na over wat jij je kind wil meegeven in het `echte' leven en wees daar ook online consequent in. Wees niet bang om van jongs af aan grenzen te stellen en afspraken te maken, bijvoorbeeld over hoe vaak en hoe lang je kind op een beeldscherm mag kijken. Dat is duidelijk voor je kind en
voorkomt discussie.
* Toon interesse in wat je kind online meemaakt en deel het plezier! Speel samen eens een online game tegen elkaar of vraag je kind om hulp als je een account op Facebook wilt maken. Richt een familie-app op WhatsApp op en deel de laatste nieuwtjes met elkaar.
* Praat met vrienden, familieleden en andere ouders over hoe zij de mediaopvoeding aanpakken. Wat doen zij om hun kinderen online op weg te helpen? Hoe bespreken ze ongewenst gedrag met hun kind? Deel elkaars ervaringen en adviezen.
* Maak de online belevenissen van je kind tot een dagelijks gespreksonderwerp. Vraag aan tafel eens of hij nog iets leuks heeft meegemaakt op internet of sociale media. Laat zien dat je begrijpt hoe belangrijk digitale media voor hem zijn en hoe leuk het is om daarmee bezig te zijn. Snij ook
lastige onderwerpen aan, zoals grensoverschrijdend gedrag, digitaal pesten en internetseks.
* Gebruik de hulpmiddelen die er al zijn, zoals kindvriendelijke instellingen op je computer, smartphone en tablet. Stel een wachtwoord in voor de Appstore of Google Play Store en maak gebruik van filtermogelijkheden op bijvoorbeeld Google en andere zoekmachines. Let serieus op de
aanbevelingen van instanties als Kijkwijzer en PEGI, die adviseren over de geschiktheid voor kinderen van tv-programma's, films en games.
* Probeer digitale media niet als kinderoppas te gebruiken. Elke ouder komt weleens in de verleiding tijdens de familiespitsuren, maar beperk dit het liefst tot een minimum. Veel leuker is het om samen online een spelletje te doen of een filmpje te kijken.
* Promoot creatief gebruik van media. Stimuleer je kind om zelf een website te maken, een app te bouwen of een filmpje te maken. Veel kinderen vinden het heel erg leuk om daarmee bezig te zijn en er zijn legio hulpprogramma's en instructies te vinden.
* Geef zelf het goede voorbeeld! Leg zelf ook je smartphone weg als jullie gaan eten en laat de apparaten eens voor wat ze zijn als jullie als gezin bij elkaar zitten.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie, handige websites, interessante testen, nuttige tips en ervaringen van andere ouders op www.mijnkindonline.nl, de website van het Kenniscentrum Jeugd en Media - gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Bron: Mijn Kind Online - Kenniscentrum Jeugd en Media