Grenzeloos succesvol zijn - zo kan het lukken
27-01-2015
BAD NIEUWESCHANS - Een "Actieplan ter ondersteuning van grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemingen" presenteerde Cathrin Hoermann, woonachtig in Groningen, onlangs in het kantoor van de Eems Dollard Regio (EDR) te Bad Nieuweschans. Het rapport kwam tot stand in het kader van haar stage bij de EDR.
In het kader van haar research nam de 24jarige ook interviews af bij talrijke experts uit diverse branches aan weerszijden van de grens. Deze gesprekspartners waren ook aanwezig bij de presentatie van het actieplan en spraken vervolgens met elkaar over de projectvoorstellen. Cathrin Hoermann is van mening, dat het van belang is dat ondernemingen zich goed voorbereiden wanneer ze de stap over de grens willen wagen. Deze voorbereidingen houden wat haar betreft in: taalcursus volgen, contact leggen en regionale ondernemingen leren kennen. In dit verband is het van belang om goed bekend te zijn met de buurtaal en culturele verschillen. Hierop is het actieplan met drie projectvoorstellen van Hoermann gebaseerd:
1. Intensiveren van de samenwerking binnen de metaalsector:
De samenwerking tussen de ondernemersorganisatie Koninklijke Metaalunie District Noord" en het Duitse metaal- en machinebouwnetwerk "MEMA" zou in de vorm van een "Net(z)werk"-project verder uitgebreid kunnen worden. Er moeten meer partners worden gezocht voor de samenwerking. "De metaalsector is vanwege gelijksoortige wet- en regelgeving uitermate geschikt voor grensoverschrijdende samenwerking", benadrukte Cathrin Hoermann, die afgelopen jaar haar masterstudie "Business Administration" afrondde. "Daarentegen is de wet- en regelgeving in de bouwsector, evenals de bouwwijze, heel verschillend. Dat maakt grensoverschrijdende samenwerking moeilijker."
2. Bestaande initiatieven met elkaar verenigen:
"Dat is een uitbereiding van het eerste voorstel. In plaats van samenwerking die zich beperkt tot de metaalsector zou bijvoorbeeld de maritieme sector geintegreerd kunnen worden. Dat zou de sectoren en de desbetreffende ondernemers met elkaar verbinden", legde Cathrin Hoermann uit. Tijdens bijeenkomsten zouden ondernemers met elkaar kunnen netwerken. Katja Baumann, die binnenkort aantreedt als de nieuwe directeur van het maritieme competentiecentrum (MARIKO) in Leer, kon als uitgenodigde deskundige al goede ervaringen melden: "Delen van ons Nederlands-Duitse project `MariTIM' zijn interessant voor de metaalsector - bijvoorbeeld als het gaat om tanks die voor schepen worden gebouwd. Bij brancheoverstijgende samenwerking is het van belang dat de vraagstukken concreet zijn."
3. Uitbreiden van bestaande ondernemersbijeenkomsten:
Sinds een aantal jaren worden er o.a. in het kader van het Eems Dollard Business Forum (EDBF) grensoverschrijdende thematische ondernemersbijeenkomsten georganiseerd. Cathrin Hoermann oppert in haar actieplan om de bijeenkomsten duurzamer vorm te geven en verder te professionaliseren. Het zou handig zijn om een project op te starten in het kader waarvan een organisatieteam ontstaat dat dit soort bijeenkomsten nog vaker organiseert dan het huidige EDBF. Hans de Wolf, hoofd Economische Zaken van de gemeente Oldambt, beaamde: "Het EDBF heeft veel service te bieden - maar het is een bijeenkomst om te netwerken. Wij willen met de bijeenkomsten een niveau bereiken waarop we daadwerkelijk grensoverschrijdend zaken doen en samenwerking kunnen aanjagen." Philippe Hondelink van de Koninklijke Metaalunie District Noord wees er in dit verband op dat zijn organisatie ook goede ervaring heeft opgedaan met handelsmissies. Binnenkort staat er een handelsmissie naar de wereldtentoonstelling in Milaan op het programma.
Karel Groen, directeur van de EDR, benadrukte tot besluit: "Grensoverschrijdende samenwerking in het bedrijfsleven is niet altijd eenvoudig en vergt doorzettingsvermogen, maar het is de moeite waard!" << terug