Boek ex-TBS'er over radicaliserende eenling populair
Moordenaar en schrijver Gerrit Stanneveld geeft gastcolleges op universiteiten
HEERLEN - Het boek 'Kairos - Alleenstaande moordenaar met kind zoekt vergeving' van de Nederlandse ex-crimineel en ex-TBS'er Gerrit Stanneveld staat na de recente aanslagen weer volop in de belangstelling. In het boek beschrijft Stanneveld exact hoe een eenling kan radicaliseren en in zijn geval een terroristische aanslag op het Binnenhof in Den Haag wilde plegen.
Op webwinkels als Bol.com wordt het boek weer volop verkocht en krijgt het vijf sterren van lezers. Stanneveld zelf wordt gevraagd om in gastcolleges te komen praten over zijn criminele verleden, zijn TBS-tijd en zijn 'bekering' na de geboorte van zijn zoon Kairos. Onlangs nog gaf hij een gastcollege voor derdejaars studenten van de opleiding forensische psychologie van de Universiteit Utrecht.
In zijn autobiografie beschrijft Stanneveld (1963) het leven van een kind dat opgroeit in de achterbuurt van Heerlen en door zijn moeder in een tehuis wordt gedumpt. Zo belandt hij in de misdaad en leidt een leven vol geweldplegingen, schietpartijen, drugs- en drankverslaving, moord en poging tot zelfmoord.
Op zijn zestiende belandt hij voor het eerst in de gevangenis na een gewapende overval op een juwelier. Verslaafd aan heroine schiet hij in 1986 de vader van zijn ex-vriendin dood, wat hem op 12 jaar cel komt te staan. In 1993 gaat het weer mis als hij twee politiemannen neerschiet tijdens een routinecontrole. Daarna doet hij een zelfmoordpoging. Hij belandt in een TBS-kliniek en heeft nog maar een doel voor ogen: politiek Den Haag opblazen. Terwijl hij zich via meditatie voorbereidt op deze terroristische aanslag. ondergaat hij een innerlijke transformatie, zweert zijn criminele leven af en gaat op zoek naar vergeving. Na de geboorte van zijn zoon Kairos wordt de opvoeding van de jongen zijn belangrijkste doel in het leven en bezoekt Stanneveld scholen in het kader van alcohol- en drugspreventie. Sinds hij in 1998 op vrije voeten kwam, is Stanneveld niet meer met justitie in aanraking geweest. Gevraagd naar de redenen achter zijn woede, agressie en uiteindelijke radicalisering antwoordde Stanneveld: ,,Het gebrek aan affectie, het feit dat ik seksueel misbruikt ben, de normloosheid, de afwezigheid van grenzen, de dingen die ik gezien heb, waren alles bij elkaar fataal voor een opgroeiend kind. Het kindertehuis, de isolatiecellen, de wereld die ik begon te ontdekken, de echte waarheid, niet zoals die ons in de geschiedenisboekjes wordt voorgespiegeld, wat veelal geschiedvervalsing is. Ik was de misdaden van de wereld gaan gebruiken om mijn eigen misdaden te rechtvaardigen."
Over het college dat hij laatst gaf bij de Universiteit Utrecht zei een hoogleraar: ,,Het was een college dat langer dan gemiddeld zal blijven hangen. Het draagt bovendien sterk bij aan de ontmythologisering van psychisch gestoorde gedetineerden."
Nog steeds raakt het wereldwijde onrecht Stanneveld. Zelf zegt hij hierover: ,,Terugkijkend op mijn leven kan ik de misdaden die ik gepleegd heb nog steeds niet verwerken, ondanks mijn geloof in De Heer Jezus en zijn hemelse vader." Eind vorig jaar hielp hij nog een gezin dat in Den Haag uit huis was gezet wegens schulden aan een appartement in Limburg. Blogger Martin Vrijland die erover berichtte ging daarna ook het boek van Stanneveld lezen. ,,Het is erg indrukwekkend en zal u zeker in uw ziel treffen," oordeelde hij.