KWF honoreert 64 onderzoeksprojecten in nieuwe subsidieronde

Persbericht

Amsterdam, 26 januari 2014

KWF honoreert 64 onderzoeksprojecten in nieuwe subsidieronde

Ruim 33 miljoen voor kankeronderzoek toegekend

KWF Kankerbestrijding kent 33.462.768 euro toe aan 64 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, uit te voeren door 16 verschillende onderzoeksinstituten in Nederland. Het betreft toekenningen uit de subsidieronde van afgelopen najaar. Toegekende bedragen variëren van 13.000 euro tot ruim 1,8 miljoen euro per project. De projecten gaan binnen een jaar van start en duren gemiddeld 4 jaar. KWF besteedt jaarlijks zo’n 75 miljoen euro aan wetenschappelijk onderzoek (jaarrekening 2013), verspreid over meerdere subsidierondes. Daarmee is KWF een van de grootste financiers van kankeronderzoek in Nederland.

De afgelopen decennia is veel winst geboekt in het kankeronderzoek. Toch is de harde realiteit van vandaag dat op dit moment nog steeds bijna 40% van de patiënten sterft binnen vijf jaar na diagnose. Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: “Dit sterftecijfer kán en moet omlaag. Wij zijn van mening dat wetenschappelijk onderzoek cruciaal is om vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker. De komende jaren gaan wij ons financieringsstructuur aanpassen zodat we nog meer kunnen sturen op onze missiedoelen. De rol van KWF ontwikkelt zich van onderzoeksfinancier pur sang tot facilitator van en investeerder in kankeronderzoek. Met als doel de resultaten sneller bij de patiënt te brengen”.

Investeren over de hele breedte

De gefinancierde projecten bestrijken het gebied van fundamenteel onderzoek (15 projecten/8,2 miljoen euro), translationeel onderzoek (12 projecten/6,2 miljoen euro), psychosociaal onderzoek (5 projecten/2 miljoen euro), secundaire preventie (6 projecten/2 miljoen euro) en klinische studies (12 projecten/1,6 miljoen euro). De overige 14 projecten (13,5 miljoen euro) worden specifiek gefinancierd uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Dit betreft overwegend translationeel en toegepast onderzoek, gekoppeld aan thema’s.

Het gehonoreerde onderzoek richt zich op een breed scala aan kankersoorten, waaronder ook kankersoorten met een slechte prognose zoals longkanker (3 projecten), slokdarmkanker (5 projecten), eierstokkanker (3 projecten) en alvleesklierkanker (4 projecten). KWF Kankerbestrijding hoopt zo over de hele linie vooruitgang te boeken en betere vooruitzichten voor kankerpatiënten te realiseren.

Eén van de onderzoeken richt zich op de behandeling van patiënten met uitzaaiingen. De behandelmogelijkheden bij deze groep zijn erg beperkt, onder andere vanwege het optreden van resistentie. Dr. P.L.J. Keizer van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam onderzoekt een methode die tumorcellen gevoeliger moet maken voor behandelingen. Hierdoor zou resistentie kunnen uitblijven.

Een ander onderzoek betreft een nieuwe toepassing van immunotherapie, een behandelmethode die sterk in opkomst is en uitgaat van het versterken van het afweersysteem van de patiënt. In dit project van prof. dr. J.P.J. te Riele van het Antoni van Leeuwenhoek wordt onderzocht of immunotherapie het ontstaan van kanker kan voorkomen bij mensen met het Lynch-syndroom. Deze patiënten zijn erfelijk belast met een verhoogde kans op (voornamelijk) darmkanker.

Toekenningen vanuit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds

Projecten die gefinancierd worden uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes voldoen aan de missies van KWF Kankerbestrijding én Stichting Alpe d’HuZes. Onderzoekers die voor financiering uit dit fonds in aanmerking wilden komen, konden een onderzoeksvoorstel indienen gericht op een van de volgende thema’s: Personalized Medicine (‘behandeling op maat’), Optimale en Persoonlijke Oncologische Zorg en Unieke Kansen (onderzoeksideeën die niet binnen bestaande subsidievormen passen, maar vanwege hun unieke ‘out-of-the-box’-karakter en vooruitstrevendheid een kans verdienen).

Een van de projecten uit deze laatste categorie beoogt de ontwikkeling van een nieuwe medische techniek waarmee optisch op kanker kan worden gescreend. Het doel is om aan te tonen dat deze goedkope, patiëntvriendelijke lichttechnologie geschikt is om met een eenvoudige meting aan de binnenkant van de wang te kunnen voorspellen wie voorstadia van hoofd-, hals-, slokdarm- of longkanker heeft. Projectleider is Dr. A. Amelink van het TNO te Delft.

Beoordelingsprocedure

De afweging welke onderzoeksprojecten voor financiering in aanmerking komen, vereist grote zorgvuldigheid. Bij de beoordeling doet KWF Kankerbestrijding een beroep op haar Wetenschappelijke Raad (WR). Deze onafhankelijke adviesraad is samengesteld uit gerenommeerde artsen en onderzoekers uit het Nederlandse oncologische veld. De WR adviseert KWF over de haalbaarheid, relevantie en kwaliteit van de ingediende onderzoeksvoorstellen en consulteert hierbij deskundigen uit binnen- en buitenland. In de vorm van een PatiëntenAdviesCommissie (PACO) betrekt KWF in toenemende mate ook kankerpatiënten bij de beoordeling van subsidieaanvragen.