Didier Reynders tevreden met consensus over nieuwe kieswet in DRC


Datum: 25 januari 2015

Vicepremier en minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders is tevreden over de verzoening en dialoog tussen de verschillende politieke betrokkenen na het recente geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Hij is ook tevreden over de consensus tussen het parlement en de Senaat, die
ervoor gekozen hebben de maatschappelijke vrede te bewaren door een alinea in het wetsontwerp over een nieuwe kieswet in te trekken. Die alinea maakte een volkstelling mogelijk voor de presidents- en parlementsverkiezingen.

Voor de minister zijn geloofwaardige, inclusieve, vreedzame en transparante verkiezingen in de Democratische Republiek Congo belangrijk. Hij roept alle politieke betrokkenen op om geen maatregelen te nemen die het verloop van verkiezingen zouden verhinderen of belemmeren. De grondwet bepaalt
een kalender en regels. Belgie zal hieraan aandacht blijven besteden.

Minister Reynders benadrukt dat een democratische stembusgang niet mogelijk is zonder vrijheid van meningsuiting en van vreedzame samenkomst. De samenleving speelt hierin een cruciale rol.

Didier Reynders herhaalt dat Belgie de organisatie van deze verkiezingen alleen steunt als de nationale onafhankelijke kiescommissie (CENI) een duidelijke, redelijke en transparante begroting en een realistisch en geloofwaardig tijdschema goedkeurt.